X

Netanyahu OBLIGAT să redistribuie unor membri Likud trei portofolii ministeriale pe care le deţinea

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat luni numirea de noi miniştri la trei portofolii la care a fost obligat să renunţe din cauza inculpării sale pentru corupţie, transmite AFP, potrivit agerpres.

În Israel, legea interzice unei persoane inculpate să rămână într-un post de ministru, o prevedere ce nu se aplică însă şefului guvernului.

Citește și : Moţiune de cenzură împotriva guvernului de la Sofia pe tema crizei apei în vestul Bulgariei

Benjamin Netanyahu, inculpat la sfârşitul lunii noiembrie pentru fraudă, abuz de încredere şi mită în trei dosare distincte, a renunţat prin urmare la portofoliile Diasporei, Agriculturii şi Sănătăţii, dar a rămas în fruntea executivului.

Conform unui comunicat al biroului său, Tzahi Hanegbi, ministrul cooperării regionale, a fost numit şi la Agricultură, iar Ofir Akounis, ministrul ştiinţelor, se va ocupa şi de Afacerile Sociale.

Tzipi Hotovely, ministru adjunct de externe, va deţine portofoliul Diasporei.

Toţi trei sunt membri ai partidului Likud al lui Netanyahu. Comunicatul nu precizează când îşi vor prelua noile funcţii.
Printr-o decizie la contestaţia depusă de opoziţie la o primă remaniere la începutul lui ianuarie, Curtea Supremă invalidase nominalizările.

Israelul va organiza la data de 2 martie cel de-al treilea scrutin legislativ în numai un an, după ce Knessetul (parlamentul) a votat autodizolvarea din cauza blocajului politic rezultat după alegerile din septembrie, în urma cărora Netanyahu şi rivalul său centrist Benny Gantz nu au reuşit să formeze un guvern de coaliţie.

Netanyahu a cerut parlamentului la începutul anului să-i acorde imunitate până la viitoarele alegeri, mizând pe victoria în acest scrutin pentru a se proteja de justiţie.

Partidele de opoziţie, conduse de stânga şi de Benny Gantz, au convins o majoritate de deputaţi şi pe consilierul juridic al parlamentului să formeze un comitet care să studieze, înaintea alegerilor, cererea de imunitate a lui Netanyahu.

Deputaţii se vor reuni pe 28 ianuarie pentru a decide formarea sau nu a comitetului, a indicat preşedintele parlamentului, Yuli Edelstein.

Citește și : Franţa i-a propus Greciei ajutorul său pentru repatrierea solicitanţilor de azil respinşi

Benjamin Netanyahu nu dispune în prezent de o majoritate de sprijin în legislativ, aşa încât cererea sa riscă să fie respinsă, ceea ce ar putea accelera procedurile judiciare împotriva sa.

Netanyahu respinge acuzaţiile şi denunţă o ‘vânătoare de vrăjitoare’ şi o ‘tentativă de lovitură de stat’.

Tags: Benjamin NetanyahucoruptieOfir AkounisportofoliiTzahi Hanegbi
Categorii: Sinteze