Netanyahu promite că va ‘zdrobi și distruge’ Hamas

Publicat:

Netanyahu promite că va ‘zdrobi și distruge’ Hamas

Premierul israelian și rivalul său Benny Gantz au anunțat, miercuri, “înființarea unui guvern de urgență” pe durata conflictului, în ajunul sosirii secretarului de stat american, Antony Blinken, pentru o vizită de solidaritate, scrie LE MONDE, potrivit RADOR.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a angajat să “distrugă” mișcarea palestiniană Hamas, responsabilă pentru cel mai mortal atac din istoria statului Israel. În a șasea zi a războiului care a făcut deja mii de morți, au continuat loviturile nocturne israeliene pe teritoriul palestinian de unde au fost lansate mai multe salve de rachete spre sudul Israelului.


“Fiecare membru al Hamas este un om mort”, a spus domnul Netanyahu în timpul unui prim discurs solemn comun cu membrii cabinetului său de război. “Hamas este Daesh [acronim arab pentru organizația Statul Islamic] și îl vom zdrobi și îl vom distruge așa cum lumea a distrus Daesh”, a adăugat el după ce a descris atacul drept o “sălbăticie” nemaivăzută de la Shoah.

Armata a raportat 1.200 de morți în Israel, majoritatea civili. În Fâșia Gaza, cel puțin 1.200 de oameni, inclusiv mulți civili, au fost uciși în raidurile aeriene israeliene de represalii, potrivit autorităților locale.

Netanyahu promite că va ‘zdrobi și distruge’ Hamas

Israelul a mobilizat 300.000 de rezerviști și a desfășurat zeci de mii de soldaţi în jurul Fâșiei Gaza, stârnind temeri de un atac la sol asupra teritoriului palestinian.

La nivel politic, după luni de diviziuni, Benjamin Netanyahu și rivalul său Benny Gantz au anunțat, miercuri, “înființarea unui guvern de urgență și a unui cabinet de război” pe durata conflictului cu Hamas. Cabinetul de război va fi format din cei doi lideri și ministrul Apărării, Yoav Gallant. Domnul Gantz, fost șef al armatei, în special în timpul războiului de cincizeci de zile din Gaza împotriva Hamas în 2014, a fost ministru al Apărării între 2020 și 2022.
Comunicatul precizează că cinci membri ai partidului lui Gantz vor fi numiți miniștri fără portofoliu și un loc în cabinetul de securitate va fi păstrat celuilalt lider al opoziției, Yaïr Lapid, fost prim-ministru și șef al partidului centrist Yesh Atid.

Citeşte şi: Evacuarea a mii de pacienţi spre sudul Fâşiei Gaza ar putea fi ‘echivalentul unei pedepse cu moartea’

Acest anunț suspendă până la noi ordine proiectul de reformă a justiției care a divizat țara de la începutul anului imediat după formarea guvernului lui Netanyahu cu sprijinul extremei drepte și al grupurilor evreiești ultra-ortodoxe.

Netanyahu promite că va ‘zdrobi și distruge’ Hamas

Mai mult, anunțul a venit în ajunul sosirii, joi, în Israel a secretarului de stat american, Antony Blinken, pentru o vizită de solidaritate și, în timp ce Statele Unite au declarat că sunt gata “dacă este necesar” să desfășoare un al doilea portavion în scop de descurajare.
“Puteți conta pe mine, aici și în străinătate”, a ținut să dea asigurări Joe Biden, miercuri, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții comunității evreiești din Statele Unite. Președintele american și-a exprimat energic sprijinul pentru Israel și și-a exprimat încă o dată indignarea după ofensiva grupării islamiste palestiniene, numind-o “cea mai mortală zi pentru evrei de la Holocaust”.

Joe Biden a reafirmat dreptul Israelului de a răspunde la atacul Hamas. Dar acest răspuns trebuie efectuat în conformitate cu “legile războiului”, a solicitat președintele american. “Este cu adevărat important ca Israelul, cu toată mânia și frustrarea (…) care există, să acționeze conform legilor războiului”, a spus el.

Atacul Hamas a provocat stupoare în Israel, unde se înmulțesc poveștile înfiorătoare ale martorilor și supraviețuitorilor. Mai multe instituții media au putut accesa kibbutzul Beeri, la mai puțin de cinci kilometri de granița cu Fâșia Gaza. La intrare, un morman de cadavre mai mărturiseau, miercuri, amploarea atacului din interiorul satului: din 1.200 de locuitori ai localității, peste o sută au fost uciși, potrivit armatei. De asemenea, este în creștere îngrijorarea cu privire la soarta persoanelor răpite de Hamas. Miercuri seara, într-un comunicat, mișcarea islamistă a susținut că a eliberat o femeie israeliană și pe cei doi copii ai săi, cu un videoclip de susținere, dar presa israeliană a catalogat imediat această înregistrare drept farsă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Netflix, noutățile lunii octombrie. Top filme și seriale

Netflix, noutățile lunii octombrie. Top filme și seriale Netflix a pregătit pentru luna octombrie sezonul 2 din „The Diplomat”, un nou capitol din viaţa zbuciumată...

Muntele Everest crește în înălțime

Muntele Everest crește în înălțime Oamenii de știință au descoperit că muntele Everest, cel mai înalt din lume, crește în înălțime. Ei au încercat să...

Cum se mai ‘simte’ cafeaua noastră cea de toate zilele în 2024?

Cum se mai 'simte' cafeaua noastră cea de toate zilele în 2024? Pe 1 octombrie sărbătorim Ziua Mondială a Cafelei. E – la fel ca...

Bombă de o tonă din Al Doilea Război Mondial, găsită în sudul Budapestei

Bombă de o tonă din Al Doilea Război Mondial, găsită în sudul Budapestei O bombă de producţie americană din Al Doilea Război Mondial, cu greutatea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.