Netanyahu REVINE şi consecinţele sunt SEISMICE

Publicat:


Politicianul israelian a fost aproape de Putin și poate fi omul care va pune capăt războiului din Ucraina

 

Având în vedere sentimentele puternice pe care Benjamin Netanyahu tinde să le provoace de ambele părți ale diviziunii politice a Israelului, apariția sa ca un candidat care ar putea forma un nou guvern generează deja multe controverse, atât în ​​interiorul, cât și în afara Israelului, scrie The Telegraph.


Citeşte şi: Washingtonul speră că următorul guvern israelian va continua să respecte grupurile minoritare – Black News

Pentru criticii săi, implicarea sa continuă în politica israeliană este motivată de încercările sale de a opri procedurile legale privind acuzațiile de fraudă și corupție, care au dus la demiterea sa din funcția de prim-ministru anul trecut. La acea vreme, spectrul larg de dușmani politici pe care i-a dobândit, în stânga și în dreapta, în timpul domniei sale de 12 ani, l-a determinat să-și scrie necrologul politic.

Cu toate acestea, așa este natura volatilă a politicii israeliene încât, după ce alegătorii au trecut prin cele cinci alegeri în patru ani, Netanyahu se află acum la un pas de a forma un nou guvern.

Apariția sa ca regizor de prim-plan în Israel este atribuită alianței pe care a făcut-o cu grupuri religioase ultra-ortodoxe, stârnind temeri că noua administrație Netanyahu va adopta o agendă mai naționalistă, cum ar fi anexarea Cisiordaniei.

Dar, în timp ce principalul obiectiv al controversei cu privire la posibila sa revenire în fotoliul de premier la Ierusalim are de-a face cu agenda internă a Israelului, revigorarea capitalului său politic ar putea avea, de asemenea, repercusiuni geopolitice grave, în special în ceea ce privește conflictul din Ucraina.

Una dintre cele mai notabile realizări ale lui Netanyahu, de exemplu, în timpul ultimului său mandat – când a devenit cel mai longeviv prim-ministru din istoria țării – a fost pactul puternic pe care l-a încheiat cu președintele rus Vladimir Putin.

Liderii ruși și israelieni au dezvoltat o înțelegere cu privire la chestiuni de interes comun, cum ar fi Siria, unde forțele Kremlinului și-au păstrat distanța atunci când Israelul a lansat atacuri aeriene asupra pozițiilor iraniene din adâncurile teritoriului sirian.

Și în timp ce Rusia desfășura sisteme avansate de arme antiaeriene în Siria pentru a contracara atacurile Statelor Unite și ale aliaților, acestea nu au fost niciodată îndreptate împotriva avioanelor de război israeliene, chiar și atunci când operau în apropierea bazelor rusești din țară. Netanyahu era atât de mândru de relația sa cu Putin, încât portretele celor doi lideri au apărut pe panouri publicitare în timpul campaniei electorale israeliene din 2019.

Dar înțelegerea lui Netanyahu cu Putin a precedat decizia liderului rus de a invada Ucraina în februarie, care a avut loc după ce Netanyahu plecase de la şefia guvernului israelian. Cu toate acestea, Netanyahu s-ar putea să creadă că poate apărea ca un jucător cheie în încheierea conflictului dacă va reuși să formeze un nou guvern israelian.

Până acum, Israelul, care are relații atât cu Ucraina, cât și cu Rusia, a încercat să mențină o politică de neutralitate în privința războiului, concentrându-și eforturile pe trimiterea de ajutor umanitar, fără a furniza arme. Israelul a fost cel mai aproape de a trimite echipamente cu aplicații militare luna trecută, când s-a oferit să-i ajute pe ucraineni să dezvolte alerte de atac aerian după ce un val de rachete și drone rusești a lovit mai multe oraşe din întreaga țară.

Netanyahu și-a exprimat simpatia față de Ucraina în timpul alegerilor și i-a cerut lui Putin să oprească războiul. Mai mult decât atât, dorința lui de a vedea sfârșitul conflictului nu va face decât să crească din cauza alianței militare recente pe care Moscova a format-o cu Iranul, inamicul nr.1 al Israelului.

S-a înregistrat o creștere semnificativă a sprijinului militar iranian pentru eforturile de război ale Rusiei în Ucraina de când Putin a vizitat Teheranul în iulie, furnizând drone și alte echipamente militare și desfășurând unități ale Gărzii Republicane în Crimeea.

Disponibilitatea Teheranului de a sprijini Moscova este o mare îngrijorare pentru Israel și a condus la solicitări ca guvernul israelian să-și sporească sprijinul pentru Kiev, cum ar fi furnizarea sistemului de rachete Iron Dome, care a fost folosit eficient împotriva rachetelor de fabricație iraniană lansate din Liban și Gaza.

În loc să se alăture eforturilor NATO de a furniza arme Ucrainei, Netanyahu va fi mai interesat să încerce să rupă legăturile dintre Rusia și Iran, pe care îl consideră cea mai mare amenințare la adresa securității pe termen lung a Israelului. Cu discuțiile privind programul de arme nucleare al Iranului blocate, instituția de securitate israeliană este îngrijorată de faptul că Iranul are acum capacitatea de a-și fabrica propriile focoase nucleare.

Citeşte şi: Yair Lapid îl felicită pe Benjamin Netanyahu pentru victoria în scrutinul parlamentar – Black News

Acest lucru ridică posibilitatea ca Israelul să se simtă obligat să lanseze lovituri militare unilaterale pentru a distruge instalațiile nucleare cheie ale Iranului, un răspuns pe care Netanyahu l-a prezentat de mai multe ori în trecut. Dar efectuarea unui astfel de atac atunci când Rusia și Iranul cooperează în Ucraina va ridica noi provocări, mai ales că Rusia a furnizat deja Iranului cea mai recentă versiune a sistemului său de rachete antiaeriene S-300.

Deci, o modalitate sigură prin care Netanyahu poate slăbi relațiile Rusiei cu Iranul este să ajute la oprirea războiului din Ucraina. Acest lucru ar reduce dependența Moscovei de armele Iranului și ar deschide calea pentru discuții despre principala prioritate a Israelului – stoparea Iranului de a-şi produce arme nucleare.

Editorial semnat de Con Coughlin şi publicat de The Telegraph.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fostă deputată naţionalistă ucraineană, împuşcată mortal la Liov

O fostă deputată naţionalistă ucraineană, împuşcată mortal la Liov Irina Farion, fostă parlamentară naţionalistă ucraineană cunoscută pentru poziţiile sale împotriva Rusiei, a fost împuşcată în...

Fondurile de pensii americane îl ajută pe Putin să îşi atingă obiectivele în domeniul gazelor

Fondurile de pensii americane îl ajută pe Putin să îşi atingă obiectivele în domeniul gazelor Rusia trebuie să îşi majoreze exporturile de gaze lichefiate pentru...

Trump confirmă că a vorbit cu Zelenski și că i-a promis că „va pune capăt războiului” din Ucraina

Trump confirmă că a vorbit cu Zelenski și că i-a promis că „va pune capăt războiului” din Ucraina Fostul preşedinte al SUA Donald Trump a...

Comandantul suprem al NATO: Europa şi SUA vor avea probleme cu Rusia și după încheierea războiului din Ucraina

Comandantul suprem al NATO: Europa şi SUA vor avea probleme cu Rusia și după încheierea războiului din Ucraina Europa şi SUA vor avea probleme cu...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.