X

Netanyahu se va deplasa miercuri la Moscova pentru a-i prezenta lui Putin planul de pace al lui Trump

Premierul israelian Benjamin Netanyahu se va deplasa miercuri la Moscova pentru a-l informa pe preşedintele rus Vladimir Putin asupra detaliilor planului de pace american pentru Orientul Mijlociu, a anunţat marţi purtătorul său de cuvânt, informează AFP, scrie agerpres.

Preşedintele american Donald Trump, care l-a primit începând de luni la Washington “pe prietenul său” premierul israelian Benjamin Netanyahu şi pe liderul opoziţiei israeliene Benny Gantz, ar urma să-şi dezvăluie proiectul în jurul orelor 17:00 GMT (19:00 ora locală).

Citește și : Brexitul şi implicaţiile sale asupra studenţilor

Încă aflat la Washington, Netanyahu va călători miercuri din capitala SUA la Moscova pentru “a-i prezenta lui Putin planul”, a spus purtătorul de cuvânt, fără a oferi mai multe detalii.

“În ceea ce priveşte acest ‘deal al secolului’ la care SUA fac publicitate şi pe care vor să-l propună pentru a reglementa conflictul israeliano-palestinian, noi nu l-am văzut”, a declarat la rândul său şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov.

Însă, dacă scurgerile din presă se vor confirma, “va fi vorba de o abordare ce diferă total de ceea ce a fost recunoscut de comunitatea internaţională ca fiind fundamentele reglementării conflictului”, a adăugat Lavrov, cu referire la “rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU, la principiile de la Madrid şi la iniţiativa de pace arabă”.

Potrivit unor responsabili palestinieni şi presei israeliene, planul va prevedea alte anexări de colonii israeliene în Cisiordania şi a Văii Iordanului, zonă agricolă şi strategică ce reprezintă circa 30% din Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat de Israel de decenii.

În timpul vizitei pe care şeful statului rus a întreprins-o joia trecută la Ierusalim, Netanyahu şi Putin au discutat despre dosare sensibile privind Orientul Mijlociu, precum şi despre o tânără americano-israeliană condamnată pentru “trafic de droguri” în Rusia.

Naama Issachar a fost arestată în aprilie în timp ce tranzita un aeroport din Moscova, după ce nouă grame de canabis au fost găsite în bagajul său înregistrat. Ea a fost condamnată în octombrie la şapte ani şi jumătate de închisoare, pedeapsă confirmată în apel în decembrie.

Citește și : Comisia Europeană ar putea finanţa repatrierea cetăţenilor UE din China

Plasarea ei în detenţie a avut un puternic răsunet în Israel, unde premierul Netanyahu şi Yaffa Issachar, mama tinerei, i-au cerut de mai multe ori eliberarea sa lui Vladimir Putin, care are puterea să o graţieze.

În timpul unei discuţii avute săptămâna trecută la Ierusalim cu doamna Issachar, preşedintele rus a spus că “totul va fi bine”.

Tags: Benjamin NetanyahuBenny GantzDonald TrumpmoscovaOrientul MijlociuVladimir Putinwashington
Categorii: Sinteze