X

Netanyahu şi-a scos oamenii în stradă: Mii de manifestanţi în favoarea reformei justiţiei la Tel Aviv

Premierul Benjamin Netanyahu a anunţat luni o pauză în examinarea acestei reforme în Parlament după aproape trei luni de demonstraţii de o amploare rară împotriva proiectului, începutul unei greve generale şi disensiuni în cadrul majorităţii guvernamentale, transmite agerpres.

“Suntem în democraţie, am câştigat şi nu este normal să nu avem voie să guvernăm aşa cum doreşte majoritatea”, a spus Meirav Reuven, un economist de 52 de ani venit din Ashdod pentru a-i susţine pe Benjamin Netanyahu şi pe Yariv Levin, ministrul Justiţiei şi iniţiatorul reformei.

Citeşte şi: Democrația încă mai rezistă în Israel – Black News

Foto: (c) ATEF SAFADI/EPA


Pentru guvern şi susţinătorii săi, reforma vizează o reechilibrarea prin reducerea prerogativelor Curţii Supreme, pe care executivul le consideră politizate, în beneficiul Parlamentului şi al Executivului. Detractorii săi cred, dimpotrivă, că reforma riscă să ducă la o derivă autoritară care pune în pericol democraţia israeliană.

“Nu sunt de acord (cu cei care spun că reforma este o ameninţare la adresa democraţiei), cred că democraţia este voinţa oamenilor, este ceea ce vrea poporul. Nu este normal ca o minoritate la Curtea Supremă să stabilească politica ţării, nu ar trebui să fie aşa”, a spus, cu steagul israelian în mână, Yahel, un angajat în turism de 28 de ani din Acra.

Foto: (c) ATEF SAFADI/EPA


Aceasta este prima demonstraţie importantă în sprijinul reformei care are loc la Tel Aviv, unde protestatarii opoziţiei au manifestat cel puţin în fiecare sâmbătă seara de când a fost anunţată intenţia acestei reforme, la începutul lunii ianuarie. Protestatarii au blocat Ayalon, principala autostradă care traversează metropola.

Citeşte şi: Până și aliații lui Putin se întorc împotriva lui – Black News

După pauza legislativă anunţată pentru pentru a da o şansa dialogului, marţi a avut loc o întâlnire între reprezentanţii majorităţii şi cele două principale partide de opoziţie în cadrul unei medieri sub egida preşedintelui Isaac Herzog. Potrivit unui înalt oficial israelian, premierul este hotărât să găsească un compromis, convins că acesta este cel mai bun mod de a se asigura că reforma nu este pusă în discuţie în cazul unei schimbări a majorităţii politice, iar un astfel de compromis pare la îndemână. Mai mulţi comentatori politici şi lideri ai opoziţiei sunt însă mult mai sceptici cu privire la şansele de succes ale medierii prezidenţiale. 

Tags: AshdodBenjamin NetanyahuIsaac HerzogisraelMeirav Reuventel avivYariv Levin
Categorii: Sinteze