Netanyahu va efectua o vizită în Lituania, prima în această ţară a unui şef de guvern israelian

Publicat:

Premierul Benjamin Netanyahu va efectua joi o vizită în Lituania, prima în această ţară a unui şef de guvern israelian, în cadrul politicii sale de apropiere cu ţările din Europa de Est, relatează AFP, scrie agerpres.

Pe agenda vizitei sale figurează o întrevedere cu omologul său lituanian Saulius Skvernelis, precum şi cu liderii Estoniei şi Letoniei, cu ocazia unei întâlniri cvadripartite la Vilnius, potrivit unui responsabil israelian.


Citește și : Putin consideră „contraproductive” şi „lipsite de sens” sancţiunile americane împotriva Rusiei

Netanyahu impulsionează de luni de zile o politică de apropiere cu ţările din Grupul de la Vişegrad (Ungaria, Polonia, Slovacia şi Republica Cehă), ale căror poziţii naţionaliste irită alte ţări din Uniunea Europeană.

De asemenea, premierul israelian încearcă să formeze o alianţă politică cu ţările care au făcut parte din fostul bloc sovietic, în contextul în care cele mai multe state din Europa Occidentală sunt considerate ca fiind mai puţin favorabile Israelului, notează AFP. Aceasta s-a văzut, între altele, şi cu ocazia votului la ONU privind recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului.

În cursul unei vizite efectuate anul trecut în Ungaria, Netanyahu a denunţat exigenţele ‘absolut nebuneşti’ ale Uniunii Europene cu privire la ocupaţia israeliană a Cisiordaniei, în cursul unei convorbiri private înregistrate, conform agenţiei de presă franceze.

Lituania este de asemenea o ţară clientă de mai mulţi ani a industriei militare israeliene.

În timp ce Netanyahu a devenit avocatul succeselor înregistrate de sute de companii israeliene specializate în securitate cibernetică, nouă ţări europene, între care şi Lituania, şi-au anunţat recent intenţia de a crea ‘echipe de reacţie rapidă’ pentru a răspunde potenţialelor ameninţări cibernetice, ca parte a noului pact de apărare al UE.

Cu această ocazie, Netanyahu se va întâlni, de asemenea, cu membri ai comunităţii evreieşti lituaniene de 3.000 de persoane dintr-o populaţie totală de 2,9 milioane.

Citește și : Putin: Rusia va reacţiona la apariţia unor elemente ale scutului antirachetă la graniţele sale

El va participa la o ceremonie organizată în memoria celor 141.000 de evrei victime ale naziştilor în Lituania în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În cadrul unei vizite în 2015 a premierului lituanian de la acea vreme, Algirdas Butkevicius, în Israel, Netanyahu i s-a confesat că unul dintre bunicii săi s-a născut în Lituania.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.