Nevada devine primul stat american care înscrie căsătoria între persoane de acelaşi sex în Constituţie

Publicat:

Alegătorii din Nevada s-au pronunţat – la 18 ani după ce au rezervat instituţia căsătoriei numai cuplurilor heterosexuale -, cu o majoritate largă, în favoarea abrogării acestei măsuri şi înscrierii în Constituţia statului a recunoaşterii uniunilor între persoane de acelaşi sex, relatează AFP, potrivit news.ro .

În acest referendum, orgaznizat în marja alegerilor prezidenţiale, aşa cum se obişnuieşte în Statele Unite, tabăra susţinătorilor căsătoriei gay a obţinut peste 62% din voturi, potrivit rezultatelor definitive.


Citește și : Autorităţile franceze AU DĂRÂMAT o tabără de migranţi ilegală de lângă Stade de France – VIDEO

Această decizie face din Nevada primul stat american care recunoaşte şi protejează căsătoria între persoane de acelaşi sex prin Constituţie, subliniază presa locală.

”Întrebarea numărul 2” le cerea alegătorilor să spună dacă doresc abrogarea unei dispoziţii – adoptate în 2002 – potrivit căreia ”numai căsătoriile între un bărbat şi o femeie pot fi recunoscute” în Nevada.

Cuplurile gay au avut de aşteptat până în 2014 o hotărâre a Curţii Supreme, cea mai înanltă jurisdicţie americană, pentru a obţine recunoaşterea uniunilor lor – numai la nivel federal – atât în Nevada,cât şi în alte aproximativ 30 de state americane.

Amendamentul adoptat obligă Nevada şi instituţiile sale să recunoască şi să trateze în acelaşi fel toate căsătoriile, indiferent de sexul membrilor cuplului.

Citește și : Justiţia spaniolă a găsit conturile SECRETE ale fostului rege Juan Carlos

Susţinătorii acestei măsuri consideră că este vorba despre o garanţie suplimentară pentru persoanele de orientare homosexuală, în cazul în care Curtea Supremă – în care conservatorii sunt majoritari – ar reveni asupra hotărârii sale.

Prin referendum se stabileşte, de asemenea, dreptul organizaţiilor religioase şi clerului din Nevada de a refuza să oficieze căsătorii gay, fără să rişte să fie date în judecată.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Meta prezintă Movie Gen, noul său generator de video cu ajutorul inteligenței artificiale

Meta prezintă Movie Gen, noul său generator de video cu ajutorul inteligenței artificiale Compania Meta a prezentat Movie Gen, noul său generator de video cu...

Antarctica ‘înverzește’ într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice

Antarctica 'înverzește' într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice Un nou studiu arată că porțiunea acoperită de vegetație din Peninsula Antarctică a crescut de peste...

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare Sky News a renunţat la un interviu cu Boris Johnson, după...

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă Nu doar primăvara este un anotimp al florilor, și toamna are propriul farmec și există...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.