Este nevoie de un echilibru în cadrul noilor relaţii dintre Londra şi UE după Brexit (Theresa May)

Publicat:

Marea Britanie este aproape de a conveni cu Bruxellesul termenii punerii în practică a unei perioade de tranziţie care va contribui la ieşirea fără probleme a ţării din Uniunea Europeană, a anunţat vineri premierul britanic Theresa May, relatează Reuters şi AFP.

Într-un discurs extrem de aşteptat privitor la viziunea Londrei asupra viitoarei relaţii cu UE după Brexit, şefa executivului britanic a spus că perioada de tranziţie respectivă trebuie să fie limitată în timp şi că aceasta nu poate fi o soluţie permanentă, conform agerpres.


Theresa May a estimat că ţara sa poate fi o ‘naţiune mai puternică şi mai coerentă’, care să funcţioneze atât în favoarea celor care au votat pentru părăsirea UE, cât şi pentru cei care s-au pronunţat pentru rămânerea Marii Britanii în forul comunitar. Ea a adăugat că este nevoie de o ‘gândire creativă’ pentru a încheia cel mai bun acord între Londra şi UE.

Citește și : Avertismentele lui Putin sunt ‘INACCEPTABILE’ la NATO

Referitor la situaţia Irlandei de Nord, premierul May a dat asigurări că Brexit-ul nu va periclita progresele realizate pe calea păcii în provincia britanică şi că Marea Britanie şi Uniunea Europeană au responsabilitatea comună de a găsi o soluţie asupra modalităţii de a evita o ‘frontieră dură’ între provincia Irlanda de Nord şi Republica Irlanda.

”Orice frontieră dură sau o frontieră vamală în Marea Irlandei, între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit, care ar rupe piaţa comună naţională a ţării, este inacceptabilă”, a explicat Theresa May.

Conform acesteia, Marea Britanie va fi afectată în continuare de deciziile Curţii de Justiţie a UE (CJUE), iar tribunalele britanice vor avea în vedere interpretarea legilor de către CJUE pentru a se asigura consecvenţa. Totuşi, CJUE nu va putea fi ultimul arbitru în Marea Britanie după Brexit.

În legătură cu regulamentele UE, May a spus că Marea Britanie poate opta să rămână aliniată la normele privind concurenţa şi ajutoarele de stat după Brexit.

Theresa May şi-a reafirmat poziţia conform căreia Marea Britanie şi UE trebuie să aibă ca obiectiv un nou tip de acord comercial după Brexit. Acordurile actuale ale UE cu Norvegia şi Canada nu pot fi un model, întrucât ele ar afecta lanţurile de furnizori şi ar face dificilă menţinerea unei graniţe deschise între provincia Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, a adăugat şefa executivului britanic.

Potrivit Theresei May, este nevoie de un echilibru în cadrul noilor relaţii dintre Londra şi Bruxelles după Brexit, adăugând că ‘niciuna dintre părţi nu va avea exact ceea ce doreşte’.

May a subliniat că există îngrijorări clare din partea Londrei faţă de proiectul tratatului privind retragerea Marii Britanii din UE, prezentat miercuri de Bruxelles şi care va fi dezbătut de Cei 27 înainte de a fi pus pe masa negocierilor cu Londra. Uniunea Europeană şi Marea Britanie speră să cadă de acord asupra acestui tratat în aproximativ opt luni. Proiectul tratatului se bazează pe acordurile interimare convenite în decembrie de cele două părţi şi pe poziţiile UE pe care Londra încă nu le-a acceptat.

 

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.