New Delhi se luptă să trăiască sub o pătură consistentă de smog

Publicat:

Capitala Indiei, New Delhi, s-a trezit, marţi dimineaţa, învăluită într-o atmosferă marcată de o calitate a aerului ”severă”, sub o pătură de ceaţă groasă cauzată de nivelurile de poluare care au depăşit cu mult standardele permise într-unul dintre cele mai grave episoade de poluare, o problemă care i-a adus reputaţia sinistră de unul dintre cele mai poluate mega-oraşe din lume, informează AFP, potrivit agerpres.

Încă de la trezire arterele largi ale oraşului erau învăluite în gri, apartamentele arătau ca nişte fumoare, iar micii comercianţi stradali şi-au legat câte o cârpă pe faţă, o metodă de protecţie însă derizorie.


Situaţii precum cea din New Delhi, o aglomerare urbană de aproximativ 20 de milioane de locuitori, aduc în discuţie viabilitatea stilului de viaţă uman în astfel de zone intens populate, în special acum, când amprenta omului pe planeta albastră se află în centrul discuţiilor la conferinţa COP23 în desfăşurare în Germania.

Citeşte şi: Doi copii au murit şi numeroşi sunt răniţi, după ce o maşină de teren A INTRAT cu viteză în sala de curs – FOTO/VIDEO

În timpul după-amiezii, moment în care concentraţiile de particule în suspensie sunt mai mici, diferitele instrumente de măsurare din New Delhi indicau niveluri periculoase de particule ultrafine (PM2,5), între 300 şi 650. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă ca acestea să nu se depăşească o medie zilnică de 25.

“Când am plecat de acasă, am început să tuşesc, iar ochii au început să mă usture. Este insuportabil pentru oameni”, a declarat pentru sursa citată Naresh Yadav, funcţionar bancar.

Nefiind conştienţi de poluare, mulţi locuitori din New Delhi au crezut că această ceaţă are origini naturale.

Alarmată, asociaţia medicală indiană a declarat că metropola se află într-o ”stare de urgenţă de sănătate publică” şi a făcut apel la factorii de decizie să reacţioneze.

“Delhi a devenit insuportabil, mai ales pentru copii”, a reacţionat şi Vipin Malhotra, un om de afaceri din capitală.

Ca urmare a vizibilităţii reduse, o pistă de pe aeroportul internaţional urma să fie închisă. Autorităţile locale iar în calcul, de asemenea, închiderea şcolilor.

Previziunile meteorologice prevăd o situaţie identică pentru zilele următoare, menţionează AFP.

Citeşte şi: Atac armat cu lansatoare de rachetă şi grenade asupra unui post tv din Afganistan – FOTO

Episoadele de ”smog” sunt recurente toamna şi iarna în New Delhi, metropolă pe care OMS a clasificat-o în 2014 drept cea mai poluată din lume.

Vremea rece şi absenţa vântului reţin în apropierea solului emisiile poluante provenind de la vehicule, fabrici şi centrale, împiedicând disiparea acestora. Aceste particule în suspensie cresc riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare şi a cancerului pulmonar.

Cele mai mici particule (PM2,5), având o mărimea egală cu a treizecea parte din diametrul unul fir de păr uman, traversează plămânii şi se strecoară în sânge şi organism.

Poluarea este o problemă de sănătate publică majoră pentru India, un stat cu 1,25 miliarde de locuitori aflat în plină expansiune şi cu nevoi imense de dezvoltare.

În 2015, contaminarea aerului, a apei şi a solului a fost considerată responsabilă pentru 2,5 milioane de decese în această ţară, cel mai grav bilanţ uman din lume, a estimat un studiu recent publicat în jurnalul ”The Lancet”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Scandal de proporții la Saga Festival: Hardwell acuză că a fost țepuit de organizatori

Scandal de proporții la Saga Festival: Hardwell acuză că a fost țepuit de organizatori Un scandal de proporții a izbucnit la Saga Festival și...

VIDEO – Situație ciudată în centrul Pământului: Nucleul și-a inversat rotația

VIDEO - Situație ciudată în centrul Pământului: Nucleul și-a inversat rotația În adâncul Pământului se află nucleul, o minge metalică solidă care se rotește independent...

OMS: Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență

OMS: Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență conform protocoalelor Organizaţiei Mondiale...

Războiul cognitiv, noul câmp de luptă al NATO. Soluțiile unui expert pentru combaterea dezinformării

Războiul cognitiv, noul câmp de luptă al NATO. Soluțiile unui expert pentru combaterea dezinformării La summitul său apropiat, marcând 75 de ani de la înființarea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.