X

Nga Wai Hono i te Po, noua regină maori, din Noua Zeelandă

Nga Wai Hono i te Po, noua regină maori, din Noua Zeelandă

Nga Wai Hono i te Po este noua regină maori, din Noua Zeelandă, după decesul tatălui său, de săptămâna trecută.

Joi, a avut loc învestirea unei noi Regine Maore, Nga Wai Hono i te Po, în Noua Zeelandă, după decesul tatălui său, de săptămâna trecută, potrivit Reuters, scrie stiripesurse.

Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

Învestirea vine într-un moment dificil, marcat de mai multe conflicte de ordin rasial, considerate cele mai grave din ultimii 20 de ani.

Noua suverană a fost aleasă de bătrânii maori pentru a-l înlocui pe tatăl ei, Regele Tuheitia Pootatau Te Wherowhero VII, care a decedat săptămâna trecută, la vârsta de 69 de ani, în urma unei intervenții chirurgicale.

Ceremonia de învestire, cunoscută sub numele de Te Whakawahinga, a avut loc în fața a mii de oameni strânși pentru tangihanga (înmormântare) a fostului rege.

Spre deosebire de tradițiile obișnuite de încoronare, noua regină nu a fost încununată, ci i s-a așezat o biblie din 1858 pe cap, Arhiepiscopul Don Tamihere ungând-o, ulterior, cu uleiuri considerate sacre.

Citește și: Vladimir Zelenski: Ucraina are ”nevoie de o nouă energie” după doi ani şi jumătate de război cu Rusia

Noua regină, în vârstă de 27 de ani, este unica fiică a fostului rege și a soției sale, Te Atawhai Makau Ariki, și deține un master în Tikanga Maori, având experiență în conservarea limbii maore.

Tags: maoriNga Wai Hono i te PoNoua Zeelandaregina
Diverse