Ngozi Okonjo-Iweala, prima femeie şi prima africană la conducerea OMC

Publicat:

Nigeriana Ngozi Okonjo-Iweala a fost numită luni prima femeie şi prima africană la conducerea Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), cu speranţa de a pune capăt multor ani de blocaj al instituţiei, relatează AFP, scrie news.ro .  

”Membrii OMC tocmai au acceptat să o numească pe dr. Ngozi Okonjo-Iweala drept viitoarea directoare generală a PMC. Decizia a fost luată prin consens într-o reuniune specială a Consiliului General al Organizaţiei azi”, luni, a anunţat OMC, la 15 minute dupădeschiderea reuniunii.


Citește și : Kremlinul răspunde la invitaţia lui Elon Musk

”Dr Okonjo-Iweala va deveni prima femeie şi prima africană la conducerea OMC. Ea va prelua funcţia la 1 martie, iar mandatul său, care poate fi reînnoit, va expira la 31 august 2025”, a subliniat ”jandarmul” comerţului mondial într-un scurt mesaj.

După nominalizarea sa, Okonjo-Iweala, în vârstă de 66 de ani, a luat cuvântul – virtual -, din cauza pandemiei covid-19, în faţa reprezentanţilor statelor membre, într-o reuniune închisă, a declarat pentru AFP un diplomat european. Ea urma să se exprime în faţa presei ulterior.

Nominalizarea sa la conducerea OMC – o instituţie cvasiparalizată, care nu reuşeşte să-şi mai îndeplinească misiunea – era aşteptată, după retragerea din cursă, la 5 februarie, singurei sale rivale, ministrul sud-coreean al Comerţului Yoo Myung-hee.

Ministrul a luat această decizie după ce s-a consultat cu Statele Unite, care, în timpul lui Donald Trump, erau principalul său susţinător.

Citește și : Nemţii sfidează restricţiile şi ies la carnaval

După mai multe luni de paralizie, administraţia Biden a preferat să ridice principalul obstacol în calea nominalizării lui Ngozi Okonjo-Iweala la conducerea OMC şi şi-a exprimat ”susţinerea apăsat” a candidaturii nigerienei.

Procesul desemnării unui succesor al brazilianului Roberto Azevedo, care a plecat din post cu un an înainte să-şi încheie mandatul, din motive familiale, era în impas din toamnă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai multe târguri locale organizate în Chișinău pentru sprijinirea producătorilor autohtoni

Mai multe târguri locale organizate în Chișinău pentru sprijinirea producătorilor autohtoni Mai multe târguri vor fi organizate în sectoarele Capitalei, anunță Primăria Chișinău, în weekendul...

Gărzile Revoluţionare iraniene ameninţă că vor lovi industria energetică a Israelului dacă va ataca Iranul

Gărzile Revoluţionare iraniene ameninţă că vor lovi industria energetică a Israelului dacă va ataca Iranul Gărzile Revoluţionare iraniene au avertizat vineri că vor lovi industria...

Evitați zonele de risc! Avertismentul salvatorilor, în legătură cu vremea instabilă

Evitați zonele de risc! Avertismentul salvatorilor, în legătură cu vremea instabilă Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a lansat o serie de recomandări în legătură...

Pentagonul nu susţine interceptarea rachetelor sau dronelor deasupra Ucrainei de pe teritoriul membrilor NATO

Pentagonul nu susţine interceptarea rachetelor sau dronelor deasupra Ucrainei de pe teritoriul membrilor NATO Pentagonul nu susţine interceptarea rachetelor sau dronelor deasupra Ucrainei de pe...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.