X

Nicaragua a eliberat 1.700 de deţinuţi, însă niciun condamnat politic

Nicaragua a eliberat ca măsură de prevenţie 1.700 de deţinuţi din cauza pandemiei de coronavirus, însă niciun deţinut politic, au anunţat joi avocaţi, informează AFP, potrivit agerpres.

Ministerul de Interne nicaraguan a anunţat miercuri că 1.700 de deţinuţi din toată ţara au fost eliberaţi cu supervizarea Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR), pentru “a promova unitatea familiei (…) şi reinserţia socială”.

Citește și: A doua zi consecutiv cu aproape 2000 de decese în SUA

Însă niciunul dintre cei 70 de deţinuţi închişi, potrivit organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului, pentru că s-au opus guvernului preşedintelui Daniel Ortega, nu a fost eliberat.

“Toate persoanele din închisori au drept la sănătate şi la viaţă. Cerem egalitate şi libertate”, a postat pe Twitter avocata Yonarqui Martinez.

Avocata a depus plângere împotriva Ministerului de Interne nicaraguan pentru a-l forţa să aplice recomandările organizaţiilor internaţionale şi umanitare.

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a îndemnat miercuri la eliberarea urgentă a unor deţinuţi în întreaga lume, pentru a evita ca pandemia de COVID-19 să facă ravagii în închisorile suprapopulate.

Citește și: Australienii blocaţi în America și în Africa de Sud vor fi repatriați

După Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), luni, Bachelet a îndemnat “guvernele şi autorităţile competente să lucreze rapid pentru a reduce numărul de persoane din închisori”, eliberându-i, de exemplu, “pe deţinuţii mai în vârstă şi cei bolnavi, precum şi pe delincvenţii care prezintă un risc acceptabil”.

Tags: covid-19detinutiMichelle BacheletNicaraguaOrganizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Categorii: Știrile zilei