X

Nicaragua: Grevă generală la 13 iulie, anunță opoziția

Opoziţia nicaraguană a anunţat vineri o grevă generală la 13 iulie pentru a cere plecarea preşedintelui Daniel Ortega şi încetarea violenţelor în această ţară pradă unei puternice mişcări de contestare, relatează AFP, conform agerpres.

“Anunţăm o serie de acţiuni pe trei zile pentru a le spune lui Ortega şi Rosario Murillo (soţia lui) să plece”, a declarat liderul studenţilor, Francisco Martinez, în cursul unui briefing de presă.

Citește și : Theresa May propune crearea unei zone de liber schimb între Regatul Unit şi UE pentru post-Brexit

Greva de vineri, cu o durată de 24 de ore, va fi precedată joi de o manifestaţie, în locul celei prevăzute sâmbătă. De asemenea, este prevăzută o caravană prin cartierele capitalei Managua, a adăugat el.

Un prim protest identic a avut loc la jumătatea lui iunie şi s-a bucurat de o participare masivă.

Nicaragua se confruntă de peste două luni cu un val de manifestaţii împotriva preşedintelui Daniel Ortega, acuzat că a instaurat dictatura împreună cu soţia sa, vicepreşedinta Rosario Murillo, dar şi de nepotism şi dirijarea represiunii în curs, care a făcut, potrivit bilanţurilor, între 220 şi 339 de morţi, precum şi 1.500 de răniţi de la 15 aprilie.

Aceste manifestaţii şi altercaţii au loc în timp ce un grup de experţi ai Comisiei Interamericane pentru Drepturile Omului a început marţi, în cadrul unui mandat de şase luni, să ancheteze asupra violenţelor din Nicaragua.

Citește și : 18 persoane au fost ucise în explozia unei maşini capcană în estul Siriei (OSDO)

Daniel, Ortega, un fost luptător de gherilă în vârstă de 72 de ani, se află la putere din 2007, după un prim mandat între 1979 şi 1990. Opoziţia, sprijinită de Biserica Catolică nicaraguană care şi-a oferit serviciile de mediere cu puterea, doreşte organizarea de alegeri anticipate în martie 2019, în loc de 2021.

Tags: Daniel OrtegaFrancisco Martinezgreva generalamanifestatieopozitiaRosario Murillo
Categorii: Știrile zilei