Niciodată văzută, considerată pierdută sau distrusă, o sculptură Brâncuși, ajunge în premieră în România

Publicat:

Niciodată văzută, considerată pierdută sau distrusă, o sculptură Brâncuși, ajunge în premieră în România

Considerată pierdută, „Bustul unui patron de restaurant (Portretul lui Achille Baldé)” a fost redescoperită în 2023 și va fi expusă de Ziua Brâncuși la Artmark.

„Arta este o oglindă în care fiecare vede ceea ce gândește” Constantin Brâncuși

„Bustul unui patron de restaurant (Portretul lui Achille Baldé)”este  „o operă care nu a fost niciodată văzută, (fiind) considerată pierdută sau distrusă”.


„Bustul unui patron de restaurant (Portretul lui Achille Baldé)” este una dintre ultimele lucrări realizate de sculptor în manieră impresionistă, sub influența maestrului său de atunci Auguste Rodin, înainte de a începe, în 1907, să cioplească direct în piatră.

”Frumosul nu aparține nimănui, este al tuturor și fiecare îl obține după puteri.” Constantin Brâncuși

Sculptura înfățișează  portretul unui bărbat, care poartă mustața à la française. Lucrarea lui Brâncuși a  fost cunoscută mult timp sub numele „Portretul lui M.G.”, dintr-o confuzie. În realitate  este portretul lui Achille Baldé, chelner în cafeneaua în care Brâncuși a lucrat, ca spălător de vase, în primul an al sosirii sale la Paris.

Bustul apare și în fotografiile din atelierul lui Constantin Brâncuși din Piața Dauphine nr. 16 din Paris, fiind  reprodusă în cele mai importante cataloage Brâncuși, după o fotografie păstrată la Centrul Pompidou.

„Bustul unui patron de restaurant (Portretul lui Achille Baldé)”  este considerate ca fiind  „veriga” care face legătura dintre lucrările românești de dinainte de epoca pariziană și ceea ce avea să urmeze, începând cu anii 1907-1908, și anume „Rugăciunea” și „Cumințenia pământului”, lucrări care deschid drumul celebrelor sale capodopere modernist-abstractizante.

”În artă ceea ce contează e bucuria. Nu e nevoie să înțelegi. Ești fericit că vezi!” Constantin Brâncuși

Ziua Națională Brâncușidin acest an este marcată  printr-un eveniment cu totul deosebit. În premieră sosește în România această sculptură, recent adjudecată la o licitație internațională din Paris, de un colecționar român.

Lucrarea lui Brâncuși  va putea fi vizitată în exclusivitate la Galeriile Artmark, începând de  sâmbătă, 17 februarie, la Palatul Cesianu-Racoviță (str. C.A. Rosetti nr. 5), de la ora 16.00. Expoziția „Brâncuși Exclusiv”, va fi cu acces liber,  deschisă publicului, până în data de 25 februarie, și va putea fi vizitată zilnic, de luni până duminică, în intervalul orar 10.00-20.00.

Evenimentul de dezvelire și prima întâlnire cu publicul a acestei lucrări va avea loc în prezența reputatului istoric parizian de artă, Doina Lemny, cercetător specializat în opera sculptorului Constantin Brâncuși și unul dintre cei mai cunoscuți exegeți ai operei marelui artist.

„Ziua Națională Brâncuși din fiecare an implică o evocare a personalității artistului devenit un simbol al creativității românești. Dar rareori se întâmplă să aducem în atenția publicului o operă care nu a fost niciodată văzută. Artmark prezintă anul acesta o operă cu totul inedită, considerată pierdută sau distrusă – după cum obișnuia artistul să procedeze. A fost reprezentată până acum printr-o singură fotografie din colecția colecționarului englez David Grob, care a fost prezentată în cadrul expoziției Brâncuși de la Timișoara – «Surse românești și perspective universale»”, a declarat, pentru Artmark, Doina Lemny.

Aflată într-o vizită extraordinară în România, Doina Lemny va susține, cu această ocazie deosebită, o conferință în care va detalia aspecte puțin cunoscute din biografia artistului, precum și circumstanțele realizării acestei opere considerate pierdute.

”Sculpturile mele nu trebuie să fie respectate, ci iubite. Trebuie să-ți vină să te joci cu ele. Priviți sculpturile mele până le veți vedea” sculptorului Constantin Brâncuși

 

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Gerard Butler este, din nou îndrăgostit! Cine este iubita cu 25 de ani mai tânără decât el

Gerard Butler este, din nou îndrăgostit! Cine este iubita cu 25 de ani mai tânără decât el Actorul scoțian Gerard Butler, în vârstă de 54...

Ce este tulburarea alimentară. Experiențele traumatizante cu mâncarea

Ce este tulburarea alimentară. Experiențele traumatizante cu mâncarea Persoanele cu ARFID își limitează adesea mâncarea prin preferințe senzoriale sau texturale. Când Hannah avea 7 ani, le-a...

Medicii ar putea folosi temperatura facială pentru diagnosticarea ușoară a bolilor metabolice

Medicii ar putea folosi temperatura facială pentru diagnosticarea ușoară a bolilor metabolice O nouă metodă de diagnosticare a bolilor metabolice ar putea revoluționa medicina. Cercetători...

Satelitul lui Jupiter fierbe la propriu. Astronomii au observat lacuri de lavă pe Io – Luna celei mai mari planete din sistemul nostru solar

Satelitul lui Jupiter fierbe la propriu. Astronomii au observat lacuri de lavă pe Io - Luna celei mai mari planete din sistemul nostru solar Jupiter ascunde...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.