Nicolae Ceaus ar fi fost răpit de Serviciul de informaţii militar din Ucraina

Publicat:

Persoane având legătură cu Serviciul de informaţii militar din Ucraina ar putea fi implicate în răpirea fostului judecător ucrainean Nicolae Ceaus în 3 martie din centrul Chişinăului, consideră jurnalişti de la Rise Moldova, care împreună cu colegi ai lor ucraineni de la Slidstvo.Info din Kiev au încercat să elucideze cazul răpirii lui Ceaus, relatează vineri portalul moldovean Unimedia.info şi Ukrainska Pravda, potrivit agerpres.

RISE Moldova a obţinut copii a zece paşapoarte străine aparţinând persoanelor verificate în prezent de către anchetatori moldoveni pentru implicarea în răpire. Toţi sunt cetăţeni ucraineni, indică Ukrainska Pravda.


Citeşte şi: Mike Pompeo S-A ANGAJAT la Fox News – Black News

Doi dintre ei sunt Iuri Kovalenko şi Eduard Staviţki, de aproximativ 40 de ani. Ei au traversat frontiera dintre Ucraina şi Republica Moldova prin punctul de control Moghilev-Podolsk-Otaci în 24 martie.

Ambii ar avea legătură cu serviciile secrete ucrainene, conform jurnaliştilor moldoveni şi ucraineni, care au găsit pagina lui Kovalenko în social media. Într-o fotografie, acesta apare efectuând o săritură cu paraşuta dintr-un elicopter militar. El ar fi studiat la o instituţie militară din Odesa.

Jurnaliştii de la Slidstvo.Info nu doar că au obţinut documente cu datele personale ale lui Iuri Kovalenko, ci chiar au reuşit să contacteze persoana cu acest nume la 7 aprilie.

Bărbatul a spus că nu poate comenta posibila sa legătură cu serviciile de informaţii militare din Ucraina. “Îmi pare rău, nu vă dau niciun comentariu. Nu vă pot spune nimic despre aceasta”, a spus Kovalenko, care a confirmat că a fost în Republica Moldova în perioada 24 martie – 3 aprilie. Dar ce anume a făcut, el a refuzat să explice.

Întrebat direct dacă a fost implicat în răpirea judecătorului Ceaus, Iuri Kovalenko i-a răspuns jurnalistului care l-a sunat: “Permite-mi să îţi notez numărul de telefon şi, probabil, te voi contacta. Dialogul nostru s-ar putea să nu fie constructiv”.

Kovalenko a venit în Republica Moldova împreună cu Eduard Staviţki, al cărui nume real este Andrei Kuţenko, după cum au stabilit jurnaliştii de la RISE. Kuţenko are pregătire militară şi a servit în Direcţia de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării.

Fostul judecător ucrainean Nicolae Ceaus (54 de ani), care a cerut azi politic în Republica Moldova, a fost răpit de trei persoane din curtea unui bloc din centrul Chişinăului.

Nicolae Ceaus este acuzat în Ucraina de luare de mită în valoare de 150.000 de dolari în 2016 într-un dosar pentru trafic de droguri. Fostul judecător ar fi ascuns o parte din bani în borcane de sticlă de trei litri, pe care le-a îngropat în propria curte. În martie 2017 acesta a fost reţinut la Chişinău, care i-a refuzat cererea de acordare de azil politic şi era în aşteptarea procesului pentru a fi extrădat în Ucraina.

Citeşte şi: Mai mulţi oameni au fost ÎMPUŞCAŢI într-un magazin din Texas – VIDEO – Black News

La scurt timp după dispariţia sa în 3 martie, poliţia moldoveană a reţinut un suspect în legătură cu răpirea fostului judecător ucrainean, considerat “un simbol al corupţiei” în ţara sa natală.

Răpirea lui Ceaus a fost discutată la începutul acestei săptămâni de premierul interimar moldovean Aureliu Ciocoi cu ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba. Şeful diplomaţiei de la Kiev a asigurat că instituţiile statului ucrainean nu sunt implicate în răpirea judecătorului Ceaus, iar pentru elucidarea acestui caz, inclusiv locul unde se afla Ceaus, Kievul s-a declarat pregătit să creeze un grup de lucru comun moldo-ucrainean, potrivit Unimedia.info.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

Sondaj – Kamala Harris şi Donald Trump stagnează în intenţiile de vot, cu o lună înainte de alegeri

Sondaj - Kamala Harris şi Donald Trump stagnează în intenţiile de vot, cu o lună înainte de alegeri Cu o lună înainte de alegerile prezidenţiale...

Prețurile petrolului au avut cea mai mare creștere săptămânală din ultimii aproape doi ani, din cauza tensiunilor din Orientul Mijlociu

Prețurile petrolului au avut cea mai mare creștere săptămânală din ultimii aproape doi ani, din cauza tensiunilor din Orientul Mijlociu Prețurile petrolului au înregistrat cea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.