X

Nicolas Maduro aduce osanale la mausoleul lui Mao din Beijing

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro, aflat în vizită la Beijing, a adus vineri un omagiu “uriaşului” Mao Zedong, înclinându-se în faţa trupului mumificat al fondatorului Chinei comuniste, informează AFP, potrivit agerpres.

Venit să caute susţinerea economică şi diplomatică a ţării asiatice, liderul statului sud-american şi-a început vizita la mausoleul lui Mao, clădire colosală în centrul Pieţei Tiananmen, unde el s-a înclinat de trei ori. “Sunt foarte emoţionat, aceasta reaprinde amintirea unuia dintre marii fondatori ai secolului al XXI-lea multipolar”, “un uriaş al patriei umanităţii” şi “al ideilor revoluţionare”, a afirmat Maduro, în declaraţii difuzate de reţeaua televizată venezueleană VTV.

Citeşte şi: Probleme mari la reţeaua de gaze din Boston. Zeci de explozii şi incendii au dus la rănirea mai multor oameni – VIDEO

Foarte puţini lideri străini au vizitat mausoleul lui Mao, al cărui regim, din 1949 şi până la moartea lui, în 1976, a fost marcat de zeci de milioane de morţi, de foamete în timpul “Marelui Salt înainte” şi de violenţe ale “Revoluţiei culturale”. Fostul lider cubanez Raul Castro este ultimul lider care a vizitat mausoleul, în 2005.

Revenind la actualitate, Maduro i-a adresat complimente noului lider de la Beijing, preşedintele Xi Jinping, salutând sloganul său “destin comun pentru umanitate”. Potrivit Venezuelei, care denunţă “imperialismul” american, Beijingul creionează pentru planetă un destin “fără imperiul hegemonic ce şantajează, domină şi atacă popoare”. “China este sora noastră mai mare”, a spus el.

Citeşte şi: Cadou EXCENTRIC pentru Erdogan. Emirul Qatarului i-a dăruit preşedintelui turc cel mai scump avion

În condiţiile în care Venezuela se confruntă cu o profundă criză ce a determinat zeci de mii de oameni să ia calea exodului, Nicolas Maduro speră că vizita sa, “foarte oportună şi necesară”, va fi de “mare ajutor” pentru încurajarea investiţiilor energetice chineze, comerţului şi relaţiilor comerciale între cele două ţări.

Beijingul, principalul aliat şi creditor al Caracasului, i-a împrumutat deja în jur de 50 de miliarde de dolari Venezuelei în ultimii zece ani, în schimbul petrolului şi concesiunilor în minerit. Nicolas Maduro ar putea pleca de data aceasta cu un nou împrumut de 5 miliarde de dolari şi o amânare pentru rambursarea creditelor scadente, potrivit cabinetului venezuelean Ecoanalitica.

Tags: ChinaMao ZedongNicolas MaduroVenezuelaXi Jinping
Categorii: Știrile zilei