Nicolas Maduro o numeşte pe şefa Adunării Constituante în funcţie de vicepreşedinte

Publicat:

 Şeful statului venezuelan, Nicolas Maduro, a numit-o joi pe Delcy Rodriguez, care conduce Adunarea Constituantă, în funcţia de vicepreşedinte, cu ocazia unei remanieri guvernamentale, relatează AFP, potrivit agerpres.

Ea îl înlocuieşte pe Tareck El Aissami care a fost desemnat în fruntea noului minister al industriei şi producţiei naţionale.


Citeşte şi: Operaţiune antitero în Afganistan. Armata americană a lovit ‘scorbura’ unui lider jihadist

Delcy Rodriguez, în vârstă de 49 de ani, este o apropiată a lui Nicolas Maduro care a descris-o ca “o tânără curajoasă, o fiică de martir şi o revoluţionară care şi-a dovedit valoarea în mii de lupte”.

Preşedintele socialist a explicat că această remaniere prin “victoria grandioasă a poporului la 20 mai”, data alegerilor prezidenţiale.

Scrutinul, boicotat de opoziţia care a denunţat o “farsă”, s-a soldat cu realegerea lui Nicolas Maduro. La putere din 2013, el a obţinut al doilea mandat până în 2025.

Rezultatul a fost respins de Statele Unite, Uniunea Europeană, Canada şi 13 ţări din America Latină care au criticat “neregulile” din timpul votului.

Delcy Rodriguez s-a aflat la conducerea atotputernicei Adunări Constituante de la înfiinţarea acesteia, în iulie 2017. Un vot urmează să fie organizat pentru alegerea succesorului ei.

De formaţie avocat, Delcy Rodriguez a urcat treptat toate eşaloanele în cadrul guvernului, fiind succesiv ministru al comunicaţiilor, apoi ministru de externe.

Citeşte şi: Trădare sau respect? Salutul adresat de Trump unui general nord-coreean stârneşte polemici la Washington – VIDEO

De asemenea, ea a condus mişcarea ‘Somos Venezuela’ (Suntem Venezuela), lansată la începutul anului de Nicolas Maduro pentru a sprijini candidatura lui la preşedinţie.

La rândul său, Marleny Contreras – soţia numărului doi al puterii venezuelene Diosdado Cabello – a fost numită ministru al lucrărilor publice.

Puternic afectată de prăbuşirea preţului la ţiţei din 2014, Venezuela, care obţine 96% din venituri din petrol, suferă de o lipsă de devize care a aruncat-o într-o criză acută.

În cinci ani, PIB a scăzut cu 45%, potrivit FMI, care anticipează pentru 2018 o contracţie economică de 15% şi o inflaţie de 13.800%. Producţia de petrol se află la cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

iPhone 16 nu se vinde atât de bine pe cât ar fi sperat Apple

iPhone 16 nu se vinde atât de bine pe cât ar fi sperat Apple Apple conta pe noile funcții de inteligență artificială pentru a face...

Zeci de elefanți au scăpat de inundațiile bruște la un sanctuar popular din nordul Thailandei

Zeci de elefanți au scăpat de inundațiile bruște la un sanctuar popular din nordul Thailandei Inundații bruște au măturat un sanctuar popular de elefanți din...

Meta prezintă Movie Gen, noul său generator de video cu ajutorul inteligenței artificiale

Meta prezintă Movie Gen, noul său generator de video cu ajutorul inteligenței artificiale Compania Meta a prezentat Movie Gen, noul său generator de video cu...

Antarctica ‘înverzește’ într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice

Antarctica 'înverzește' într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice Un nou studiu arată că porțiunea acoperită de vegetație din Peninsula Antarctică a crescut de peste...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.