X

Nicosia acuză Turcia că a trimis foarte mulți migranți în Cipru

Guvernul de la Nicosia a criticat vineri Turcia pentru responsabilitatea acesteia în crearea unei noi rute de migraţie, care a ‘împovărat în mod disproporţionat’ Republica Cipru cu cel mai ridicat procent din UE de solicitanţi de azil în raport cu numărul populaţiei, transmite AFP, potrivit agerpres.

Republica Cipru, membră din 2004 a Uniunii Europene, a cunoscut în ultimele luni o creştere a numărului de solicitanţi de azil.

Citeşte şi: Triplu gest făcut de americani în privinţa dosarului nuclear iranian

Mulţi dintre aceştia intră traversând clandestin zona tampon, supravegheată de ONU, care divizează insula între Republica Cipru şi Republica Turcă a Ciprului de Nord (RTCN), recunoscută doar de Ankara.

Autorităţile de la Nicosia afirmă că au înregistrat cea mai mare proporţie de solicitanţi de azil din UE în ultimii patru ani, la nivelul a 4% din populaţia ţării, faţă de o medie de aproape 1% în restul Uniunii.

‘Majoritatea covârşitoare a fluxurilor migratorii provenea din Turcia, care nu pune în aplicare toate acordurile referitoare la migraţia spre Cipru’, au transmis vineri Ministerele de Externe şi de Interne de la Nicosia, într-un comunicat comun.

‘În realitate, poziţia Turciei a condus la crearea, mai degrabă decât la prevenirea unei noi rute de migraţie în estul Mediteranei, care a împovărat în mod disproporţionat Ciprul şi pune o presiune enormă pe sistemul naţional de azil’, spun cele două ministere.

Potrivit comunicatului, guvernul cipriot doreşte ca subiectul să fie abordat cu prioritate la teleconferinţa din 15 martie a miniştrilor de externe şi de interne din UE, precum şi în ‘discuţiile ce vor urma cu privire la Turcia’.

Citeşte şi: Un fost parlamentar polonez vrea să fie PREŞEDINTE în Nigeria

Nicosia va ridica la Bruxelles problema ‘amplorii crizei migratorii cu care este confruntată’, pentru a se asigura că ‘primeşte asistenţa necesară pentru a răspunde în mod eficient’.

Republica Cipru a înregistrat 1.640 de cereri noi de azil în trimestrul al III-lea din 2020, cel mai ridicat procent în raport cu populaţia – conform Eurostat -, de circa un milion de locuitori.

În luna decembrie, ministrul de interne Nikos Nouris a declarat că, în 2019, Ciprul primise în total aproximativ 17.000 de cereri de azil, o creştere de peste 500% faţă de anul 2015.

Tags: CiprumigrantiNicosiaNikos NourisRepublica Turcă a Ciprului de Nord (RTCN)turcia
Categorii: Diaspora