X

Nicosia se simte PROVOCATĂ de picnicul lui Erdogan din Cipru

Preşedintele cipriot Nicos Anastasiades (foto) a calificat drept “provocare” vizita prevăzută să o efectueze duminică omologul său turc Recep Tayyip Erdogan în oraşul-fantomă Varosha, unul dintre simbolurile divizării insulei mediteraneene, transmite AFP, potrivit agerpres.

Varosha, fostă staţiune balneară din estul Ciprului, a fost redeschisă parţial la începutul lui octombrie de către forţele turce, desfăşurate în Republica Turcă a Ciprului de Nord (RTCN), autoproclamată şi care controlează o treime din insulă.

Citeşte şi: China îşi consolidează poziţia globală prin semnarea celui mai amplu acord de liber-schimb din lume

Vizita preşedintelui turc – a cărui ţară este singura care a recunoscut RTCN – constituie “o provocare fără precedent”, a declarat Anastasiades într-un comunicat.

Erdogan “aduce atingere eforturilor secretarului general al ONU de a convoca o reuniune informală 5+ONU”, a adăugat preşedintele cipriot, referindu-se la o întâlnire între ciprioţii turci, ciprioţii greci, Grecia, Turcia şi Marea Britanie, fosta putere colonială.

Ciprul a rămas divizat de la invadarea treimii sale nordice de către armata turcă, în 1974, după o lovitură de stat vizând alipirea ţării la Grecia. Republica Cipru, singura recunoscută pe plan internaţional şi membră a Uniunii Europene, îşi exercită autoritatea doar în cele două treimi de sud ale insulei. RTCN este la rândul ei dependentă politic şi economic de Turcia, care a desfăşurat pe teritoriul ei peste 30.000 de soldaţi.

Şi Grecia a condamnat vizita prevăzută de Erdogan, denunţând o “încălcare directă a rezoluţiilor 550 şi 789 a Consiliului de Securitate al ONU”. MAE grec a menţionat că intenţionează abordarea “în profunzime a acestei chestiuni la următoarea reuniune a Consiliului european, în decembrie”.

Vizita preşedintelui turc, ce are pe agendă şi un “picnic” la Varosha, a stârnit iritare şi în rândul ciprioţilor greci, dintre care o parte au abandonat staţiunea în 1974, după intervenţia turcă, şi nu s-au mai întors. Marţi, câteva sute de oameni au manifestat în Ciprul de nord pentru a denunţa “ingerinţa” turcă.

Citeşte şi: Maia Sandu: Astăzi noi decidem cum va păşi R.Moldova în următorul deceniu

Erdogan l-a susţinut la alegerile prezidenţiale de luna trecută din RTCN pe premierul Ersin Tatar, care a şi câştigat scrutinul. Tatar susţine o “soluţie cu două state” pentru Cipru.

În plus, redeschiderea simbolică a staţiunii Varosha are loc pe fondul tensiunilor dintre Turcia şi Grecia legate de explorarea resurselor de gaz din estul Mediteranei.

Tags: CipruErsin TatarNicos AnastasiadesRecep Tayyip ErdoganRepublica Turcă a Ciprului de Nord (RTCN)turciaVarosha
Categorii: Externe