X

Nigeria a evacuat fără preaviz un oraș cu 10.000 de locuitori

Trupele nigeriene au evacuat fără avertizare întreaga populaţie a unui oraş de 10.000 de locuitori din statul Borno (nord-est), înaintea unei operaţiuni contra militanţilor, au informat Naţiunile Unite, joi, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Armata a mutat populaţia din Jakana într-o tabără din oraşul Maiduguri, la 40 km depărtare, unii dintre locuitori ajungând acolo fără nimic, neavând “nici măcar pantofi în picioare”, relevă un comunicat al Naţiunilor Unite.

Citește și: Brexitul a fost AMÂNAT până la sfârșitul lui octombrie

Nord-estul ţării este câmpul de luptă în războiul dus de Nigeria de un deceniu împotriva insurgenţilor islamici din organizaţiile Statul Islamic din Provincia Africa de Vest şi Boko Haram.

O intensificare a atacurilor militanţilor, în decembrie, a dus la cucerirea de oraşe şi baze militare şi s-a soldat cu refugierea a zeci de mii de civili în Maiduguri şi creşterea populaţiei în taberele existente.

“Întreg oraşul Jakana a fost golit, iar oamenii au fost forţaţi să se deplaseze spre Maiduguri cu foarte puţin timp la dispoziţie pentru a-şi strânge bunurile personale”, a arătat coordonatorul programului umanitar al ONU pentru Nigeria, Edward Kallon.

Citește și: Principalele concluzii ale summit-ului privind Brexitul

Locuitorii din Jakana au spus că armata a făcut verificări în rândul populaţiei pentru a depista membri ai grupării Boko Haram.

În iunie anul trecut, guvernul nigerian a dispus ca mii de oameni să părăsească siguranţa relativă a taberei din Maiduguri pentru a locui într-un oraş aflat într-o zonă nesigură. În luna septembrie, oraşul a fost atacat, forţând populaţia să fugă. 

Tags: boko haramBornoevacuareJakanaMaiduguriNigeria
Categorii: Știrile zilei