Nigeria: Cele mai strânse alegeri prezidențiale, desfăşurate într-un climat tensionat

Publicat:

Actualul preşedinte Muhammadu Buhari şi rivalul său, omul de afaceri milionar şi fost vicepreşedinte Atiku Abubakar sunt principalii candidaţi ai scrutinului prezidenţial ce se desfăşoară sâmbătă în Nigeria, cea mai mare economie a Africii şi una din principalele producătoare de petrol nerafinat, informează AFP şi Reuters, scrie Agerpres.

Cursa electorală strânsă şi tensionată are loc într-o atmosferă de dezordine administrativă şi în contextul unor ameninţări la adresa securităţii în multe locuri din ţară. În urmă cu o săptămână, amânarea alegerilor a fost anunţată cu doar cinci ore înaintea deschiderii secţiilor de votare şi există preocupări, din acest motiv, privind o participare redusă la vot în cele aproximativ 120.000 de secţii de voturi deschise.


Citește și : Măsuri extreme în Venezuela: Guvernul închide COMPLET frontierele, invocând AMENINȚĂRI la adresa suveranităţii

Analiştii consideră că rezultatul este dificil de anticipat.

Pentru a fi ales din prima rundă, câştigătorul trebuie să obţină, pe lângă majoritatea voturilor exprimate, cel puţin 25% din voturi în două treimi din cele 36 de state ale federaţiei, plus teritoriul capitalei federale, Abuja. În caz contrar, o a doua rundă va fi organizată într-o săptămână. Pe buletinele de vot sunt înscrişi peste 70 de candidaţi. Rezultatele sunt, de obicei, anunţate în termen de 48 de ore de la încheierea votării.

Buhari (76 de ani), fost general ales ulterior preşedinte, candidat din partea Partidului Progresist, luptă pentru un al doilea mandat în fruntea statului african cu cea mai mare populaţie. El a mai condus ţara şi în timpul dictaturilor militare din anii 1980 şi se bucură de un sprijin puternic, aproape fanatic, în nordul ţării, de unde provine. Buhari ar putea beneficia de explozia demografică din această regiune, dar şi de pe urma promisiunilor de combatere a corupţiei, făcute în timpul campaniei electorale.

Atiku (72 de ani), om de afaceri milionar, provenind la rândul său din nordul ţării, a făcut carieră în sudul creştin, în special în Lagos, şi rămâne candidatul clasei medii şi superioare care în mod tradiţional votează în număr redus. Fiind milionar, a trezit în electorat multe suspiciuni privind originea averii sale şi a fost acuzat de corupţie, dar se bucură de mai multă încredere în privinţa chestiunilor economice, acesta promiţând, de altfel, în campanie să crească rolul sectorului privat.

De la învingător, alegătorii nigerieni aşteaptă redinamizarea economiei aflată în recesiune din 2016-2017, combaterea corupţiei endemice şi securizarea numeroaselor regiuni ale ţării, pradă grupărilor armate sau bandelor criminale.

Citește și : Donald Trump şi o comedie din franciza „Sherlock Holmes”, principalii ”câştigători” ai premiilor anuale Zmeura de Aur

Tot sâmbătă au loc alegeri parlamentare pentru ocuparea celor 360 de locuri din Camera Reprezentanţilor şi a celor 109 din Senat.

Deşi secţiile de vot trebuiau să se deschidă la ora 8:00, în mai multe localităţi, în special în Lagos şi Abuja, materialele electorale nu erau pregătite la ora prevăzută, ceea ce a dus la formarea de cozi.

Opoziţia a acuzat partidul aflat la putere de organizarea unei “fraudei masive”, ceea ce sugerează că rezultatele ar putea fi contestate în justiţie sau prin producerea de violenţe, estimează AFP.

Violenţele au făcut deja 233 de victime în Nigeria din octombrie anul trecut, potrivit observatorului SBM Intelligence, iar Centrul Nigerian de Comunicare în domeniul Crizelor (alcătuit din reprezentanţi ai agenţiilor de securitate) a identificat 12 state drept focare de violenţă potenţială.

Aproximativ 12 rachete au fost trase asupra oraşului Maiduguri, capitala statului Borno, bastionul lui Muhammadu Buhari, în dimineaţa zilei de sâmbătă, provocând moartea unei persoane şi 20 răniţi în rândul soldaţilor care luptă împotriva insurgenţei grupării islamiste Boko Haram.Vineri, Ciad a declarat pentru AFP că a trimis 500 de militari în Nigeria pentru a sprijin lupta forţelor guvernamentale împotriva jihadiştilor.

Nigeria are o populaţie de 190 de milioane de locuitori, dintre care 87 trăiesc într-o sărăcie extremă, cifre care cresc zilnic, iar situaţia de securitate s-a înrăutăţit în ultimii ani, multe regiuni fiind caracterizate de instabilitate.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Peste opt milioane de computere au fost afectate de blocajul cibernetic CrowdStrike la nivel mondial

Peste opt milioane de computere au fost afectate de blocajul cibernetic CrowdStrike la nivel mondial Microsoft a declarat că estimează că 8,5 milioane de computere...

VIDEO – Cum încearcă propaganda rusă să convingă că atacul de la spitalul de copii ‘Okhmatdyt’ din Kiev este FALS

VIDEO - Cum încearcă propaganda rusă să convingă că atacul de la spitalul de copii 'Okhmatdyt' din Kiev este FALS Pe canalele rusești de Telegram...

Cazul medicului stomatolog din R. Moldova omorât la Brăila // Suspectul, reținut. Bărbatul avea mai multe antecedente penale

Cazul medicului stomatolog din R. Moldova omorât la Brăila // Suspectul, reținut. Bărbatul avea mai multe antecedente penale Bărbatul care ar fi ucis medicul stomatolog...

Numărul de accidente rutiere cu implicarea trotinetelor electrice este în creștere

Numărul de accidente rutiere cu implicarea trotinetelor electrice este în creștere Peste 30 de accidente rutiere cu implicarea trotinetelor s-au produs în țară de la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.