Nigeria : Preşedintele recunoaşte că 110 eleve au fost răpite de membrii grupării jihadiste Boko Haram

Publicat:

Preşedintele nigerian Muhammadu Buhari a recunoscut luni, la o săptămână după ”dispariţia” a 110 eleve – în urma unui atac asupra şcolii lor, în nord-estul Nigeriei, comis de presupuşi membri ai grupării jihadiste Boko Haram – că fetele au fost ”răpite”, scrie AFP.

”Guvernul rămâne alături de cele (elevele de la Dapchi) care au fost răpite”, a declarat Buhari în cursul vizitei la preşedinţie a unei delegaţii a unor foşti ostatici Boko Haram, eliberaţi la începutul lunii, conform news.ro .


”Am ordonat tuturor agenţiilor de securitate din ţară să garanteze securitatea în şcoli (…) şi să aducă fetele răpite familiilor lor”, a subliniat şeful statului.

Citește și : Donald Trump afirmă că nu ar fi ezitat să intre „chiar şi fără armă” să oprească atacul din Florida

Aceasta este prima oară când acest termen este folosit în mod oficial. Autorităţile au preferat, anterior, să vorbească despre ”dispariţie” şi nu despre ”răpire”.

Această răpire în masă o aminteşte pe cea a 276 de eleve de liceu la Chibok, în aprilie 2014, care a asigurat Boko Haram – al cărei nume înseamnă ”educaţia occidentală este un păcat” – o tragică notorietate pe scena internaţională, antrenând un val de emoţie în lume, pe reţele de socializare, prin mişcarea “bring back our girls”.

Buhari a fost ales un an mai târziu, cu promisiunea de a eradica gruparea jihadistă şi de a găsi ”fetele de la Chibok”. O sută dintre ele au fost eliberate, date la schimb pe sume de bani sau prizonieri, ceea ce, consideră observatori ai conflictului, ar fi putut să amplifice poftele grupării, aflat în dificultate.

Vineri, preşedintele a cerut scuze părinţilor cu privire la ceea ce ”s-a întâmplat” şi a catalogat ”dispariţia” o ”catastrofă naţională”.

La fel ca în 2014, o mare confuzie domneşte cu privire la circumstanţele acestui atac, iar autorităţile au confirmat abia duminică – la şase zile de la fapte – că 110 tinere sunt date în continuare dispărute.

Luni, guvernatorul statului Yobe, în care se află Dapchi, şi-a exprimat regretul faţă de lipsa de securitate în provincia sa.

”Nu voi da vina pe alţii, dar vreau să fie clar un lucru: nu exista vreo prezenţă militară la Dpachi la momentul faptelor”, a denunţat Ibrahim Gaidam.

”Totul te face să crezi că oamenii noştri, în armata nigeriană, nu sunt prea numeroşi”, a spus el, în vederea asigurării securităţii acestei regiuni devastate de insurecţia Boko Haram din 2009, care s-a soldat cu peste 20.000 de morţi şi 2,6 milioane de deplasaţi.

Gruparea Boko Haram a slăbit mult după venirea la putere a lui Buhari, însă situaţia în domeniul securităţii în această ţară cu 19 de milioane de locuitori s-a deteriorat, în general.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

OMS: Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență

OMS: Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență conform protocoalelor Organizaţiei Mondiale...

Războiul cognitiv, noul câmp de luptă al NATO. Soluțiile unui expert pentru combaterea dezinformării

Războiul cognitiv, noul câmp de luptă al NATO. Soluțiile unui expert pentru combaterea dezinformării La summitul său apropiat, marcând 75 de ani de la înființarea...

Doi părinți din stânga Nistrului și-au găsit copilul de un an, blocat în mașină. Ce a urmat

Doi părinți din stânga Nistrului și-au găsit copilul de un an, blocat în mașină. Ce a urmat Emoții puternice pentru un cuplu din stânga Nistrului,...

Budapesta afirmă că vizita ministrului de externe german a fost anulată din motive tehnice, nu politice

Budapesta afirmă că vizita ministrului de externe german a fost anulată din motive tehnice, nu politice Ungaria a anulat o întâlnire a şefului diplomaţiei de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.