X

Nigerul se rupe de trecutul colonial şi renunţă la imnul naţional scris de un francez

Adunarea Naţională din Niger, fostă colonie franceză, a adoptat joi un nou imn naţional pentru a înlocui “Nigeriana”, scris de un francez a doua zi după ce această ţară a devenit independentă, în 1961, informează AFP, potrivit agerpres.

Noul imn, intitulat “Pentru onoarea patriei”, face referire la luptele anti-coloniale şi la rezistenţa împotriva grupărilor jihadiste care îndoliază această ţară din 2015 încoace, a explicat pentru AFP un deputat.

Citeşte şi: Cine va plăti pentru refacerea Ucrainei după atâtea morți și distrugeri? Putin și Rusia trebuie să fie cei care să plătească – Black News

În 2019, guvernul nigerian a înfiinţat un comitet de autori-compozitori, scriitori, militari şi muzicieni pentru a aduce modificări sau a găsi “un nou imn care să răspundă contextului actual din Niger”.

Textul vechiului imn “Nigeriana” a fost scris de compozitorul francez Maurice Albert Thiriet în 1961, la un an după proclamarea independenţei Nigerului.

Numeroşi nigerieni critică mai ales al treilea şi al patrulea vers al acestui imn – “să fim mândri şi recunoscători pentru noua noastră libertate!” -, apreciind că “recunoscători” constituie o înfeudare în faţa Franţei.

A doua strofă a acestui nou imn aduce un omagiu “vitejiei şi perseverenţei şi tuturor virtuţilor strămoşilor demni, războinici neînfricaţi, hotărâţi şi mândri”. “Să apărăm patria cu preţul sângelui nostru”, îndeamnă textul.

Pe 3 august, Nigerul va sărbători a 63-a aniversare a independenţei sale.

Citeşte şi: Cu părere de rău, America: India nu-ți va fi niciodată aliat – Black News

Nigerul, unul dintre statele cele mai sărace din lume, se confruntă la şase dintre cele şapte frontiere ale sale cu bande armate sau grupări de jihadişti, precum Boko Haram în est şi alte grupări jihadiste afiliate Al-Qaida şi Statului Islamic în Sahara (EIGS), în vest.

Circa 1.500 de soldaţi francezi sunt prezenţi în Niger pentru a sprijini lupta împotriva jihadiştilor.

Tags: frantaimn nationalMaurice Albert ThirietNigernigerianăPentru onoarea patriei
Categorii: Știrile zilei