Nikki Haley, aspirantă republicană la Casa Albă, îndeamnă la compasiune în privința avortului

Publicat:

Fostul guvernator al Carolinei de Sud Nikki Haley a declarat marți că ea este împotriva dreptului la avort, dar că nu le poartă pică celor care gândesc diferit, într-o incursiune rară a unei aspirante republicane la Casa Albă într-unul dintre cele mai sensibile subiecte ale campaniei electorale, informează mediafax.

Într-un discurs de aproximativ 20 de minute, Nikki Haley a descris dezbaterea în jurul avortului ca fiind o problemă pe care fiecare stat trebuie să o decidă. Deși ar fi în favoarea unei legislații care să restricționeze dreptul la avort la nivel federal, ea a spus că, din punct de vedere practic, este puțin probabil ca republicanii să obțină majoritățile necesare în Congres pentru a-și impune agenda.


Citește și :  Londra este clară: Izolarea Chinei ar fi o eroare!

Deocamdată, a spus ea, toți americanii vor trebui să lucreze pentru a stabili un consens pe această temă.

„A ajunge la un consens începe cu umanizarea, nu cu demonizarea”, a spus Haley, fost ambasador al SUA la Națiunile Unite și singura femeie candidat în cursa prezidențială republicană. „Nu judec pe cineva care este pro-alegere, așa cum nu vreau să mă judece nici pe mine pentru că sunt pro-viață”.

Problema este una spinoasă pentru candidații republicani, iar aceștia au evitat în mare parte să vorbească despre ea în primele luni ale campaniei pentru 2024. Atunci când au discutat-o, ei s-au străduit să se angajeze la politici specifice.

În timp ce o parte semnificativă a bazei partidului se opune cu fervoare procedurii, majoritatea americanilor, inclusiv mulți republicani, consideră că ar trebui să fie legală în majoritatea situațiilor. Într-un sondaj Reuters/Ipsos din această lună, 43% dintre republicani au declarat că este mai puțin probabil să voteze pentru un politician care susține limitarea accesului la avort.

Nikki Haley nu a oferit nicio propunere politică nouă și a evitat în mare parte să ofere detalii cu totul. Ea nu a adus în discuție subiectul medicamentelor pentru avort, care a devenit un subiect fierbinte după ce un judecător federal a limitat în aprilie distribuția pilulei avortului mifepristona, o decizie pe care Curtea Supremă a pus-o în așteptare.

Comentariile lui Haley au fost similare cu cele pe care le-a făcut în fața unui grup de femei republicane din Iowa la începutul lunii aprilie, când a numit avortul o „decizie personală” și i-a îndemnat pe republicani să nu „lase acest lucru să devină un fotbal politic”.

Avortul a devenit o problemă mai evidentă pentru alegători de când Curtea Supremă a SUA a anulat anul trecut decizia Roe vs. Wade din 1973, care acordase protecție constituțională pentru această procedură.

Citește și : Moscova expulzează un diplomat moldovean ca reacţie la o decizie similară a Chişinăului

Democrații au făcut o campanie agresivă pe tema deciziei Curții Supreme în alegerile parlamentare de la jumătatea mandatului din 2022, folosindu-se de aceasta pentru a galvaniza alegătorii și a reduce speranțele republicanilor de a câștiga ambele camere ale Congresului.

Printre ceilalți candidați republicani la președinție, fostul președinte Donald Trump a păstrat în mare parte tăcerea în privința avortului, deși consilierii au declarat că el consideră că problema ar trebui să fie rezolvată de către state.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Rust, difuzat în premieră la 3 ani după ce Alec Baldwin a împușcat-o pe Halyna Hutchins pe platou

Rust, difuzat în premieră la 3 ani după ce Alec Baldwin a împușcat-o pe Halyna Hutchins pe platou Filmul „Rust” va avea premiera la un...

Eșec juridic pentru X: Platforma lui Musk trebuie să plătească o amendă mare în Australia

Eșec juridic pentru X: Platforma lui Musk trebuie să plătească o amendă mare în Australia Platforma de social media X, deținută de Elon Musk, a...

O statuie a lui Trump dezbrăcat, considerată ‘deplorabilă’ de republicani

O statuie a lui Trump dezbrăcat, considerată 'deplorabilă' de republicani O marionetă de 13 metri înălţime cu chipul unui Donald Trump complet dezbrăcat a fost...

Operă de artă cu stema Țării Românești, scoasă la licitație la Barcelona. Cumpărătorul este un cetățean român și a plătit 500.000 de euro

Operă de artă cu stema Țării Românești, scoasă la licitație la Barcelona. Cumpărătorul este un cetățean român și a plătit 500.000 de euro Un cetățean...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.