X

Nikos Anastasadis a fost reales preşedinte al Ciprului

Conservatorul Nikos Anastasadis a fost reales duminică preşedinte al Ciprului în al doilea tur de scrutin, obţinând între 54,5% şi 59,5% din voturile exprimate, potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne şi date publicităţii de postul public de televiziune RIK, informează EFE.

Anastasiadis s-a impus astfel în faţa candidatului stângii, Stavros Malas, care ar fi obţinut între 40,5% şi 45,5% din voturi, conform agerpres.

Rata participării la vot a fost mai mică decât în 2013 şi, potrivit Ministerului de Interne, cu o oră înainte de închiderea urnelor se situa la 67,8%, faţă de 76,1%, procent înregistrat în urmă cu cinci ani la aceeaşi oră.

Citește și : Autorul atacului armat cu tentă rasistă din oraşul italian Macerata deţinea un exemplar din Mein Kampf

În primul tur, de duminica trecută, preşedintele conservator a obţinut 35% din voturi, faţă de 30% pentru Stavros Malas, un fost ministru al sănătăţii susţinut de comunişti. Cei doi s-au înfruntat şi în al doilea tur al prezidenţialelor din 2013, alegeri câştigate atunci confortabil de Anastasiades.

Ciprul, cu un milion de locuitori, este divizat de la invazia părţii de nord a insulei în 1974 de către armata turcă, ca reacţie la un puci vizând alipirea ţării la Grecia.

Insula mediteraneană este împărţită între Republica Cipru – membră a zonei euro – a cărei autoritate se exercită numai în partea de sud a insulei locuite de ciprioţii greci, şi Republica Turcă a Ciprului de Nord (RTCN) – autoproclamată şi recunoscută numai de Ankara – care ocupă 38% din teritoriu cu aproximativ 300.000 de locuitori.

Ferm şi pragmatic, Anastasiades, 71 de ani, s-a poziţionat ca garant al stabilităţii ţării. Susţinătorii îi evidenţiază lunga sa experienţă politică.

Timp de cinci ani, el s-a angajat să relanseze negocierile de reunificare a insulei, dar acestea, desfăşurate sub egida ONU, au eşuat anul trecut, iar procesul suscită din ce în ce mai mult scepticism în rândul ciprioţilor.

Tags: al doilea tur de scrutinCipruNikos AnastasadisRepublica CipruStavros Malas
Categorii: Diaspora