Nivelul de poluare a aerului în Chișinău se menţine ridicat

Publicat:

Nivelul de poluare a aerului în Chișinău se menţine ridicat

Agenția de Mediu anunță că, în ultimele 24 de ore, mișcarea slabă a maselor de aer în direcția orizontală, iar în cursul nopții și în cea verticală, izolat aerul cețos au contribuit la acumularea unor poluanți în aer.

Totuși, reprezentanții Agenției de Mediu menționează că concentrația maximă a depășit norma sanitară în municipiul Chișinău pentru dioxid de azot – de 1,1-1,3 ori, iar în municipiul Bălți – de 1,1 ori, potrivit subiectulzilei.md.


Citește și: Forbes: Gazprom devine cea mai neprofitabilă corporație rusă, cu pierderi nete record

Totodată, concentrația maximă admisibilă pentru media zilnică a fost depășită:

  • în Chișinău pentru dioxid de azot– de 1,3 ori, monoxid de azot – de 1,3 ori, aldehidă formică – de 1,7 ori;
  • în Bălți pentru suspensii solide – de 1,2 ori, dioxid de azot – de 1,5 ori, aldehidă formică – de 1,6 ori.

Astfel, pe 2 octombrie, valorile înregistrate ale poluanților, particule în suspensii PM2,5, de dioxid de sulf, ozon, monoxid de carbon, dioxid de azot, monitorizați s-au încadrat în limitele stabilite, cu excepția particulelor în suspensie PM10 în municipiul Chișinău și satul Mateuți.

De asemenea, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat depășiri ale valorilor concentrațiilor medii limită la stația automată din satul Mateuți pentru particulele în suspensie (PM2,5) de 1,3 ori, pentru particulele în suspensie (PM10) de 2,0 ori și la stația automată din Chișinău pentru particulele în suspensie (PM10) de 1,4 ori.

„Valorile debitului dozei ambientale a radiaţiei gama în data 2 octombrie se situează în intervalul 0,08-0,15 μSv/h și dimineața  e 3 octombrie – 0,08-0,17 μSv/h. Valorile echivalentului dozei ambientale a radiaţiei gama se încadrează în limitele fondului radiativ natural, în conformitate cu normele fundamentale de radioprotecţie (limita de avertizare 0,25 mSv/h)”, informează Agenție de Mediu.

În acest sens, autoritățile menționează că mâine, 4 octombrie, factorii meteorologici vor contribui predominant la dispersia poluanților din aer, cauza principală fiind influența frontului atmosferic și intensificările vântului.

Citește și: Majoritatea moldovenilor susține aderarea țării la UE și doresc să participe la referendum (sondaj)

De menționat că anterior, în R. Moldova a plouat murdar, iar deși se presupune că e vorba de norul de praf care vine din Asia spre țara noastră, Agenția de Mediu susține că nu a depistat, deocamdată, particule din el.

Reamintim că ultimul val de praf din Asia Centrală a traversat R. Moldova la începutul lunii septembrie. Atunci, mai multe automobile din Chișinău au fost acoperite cu un strat fin de praf, ca urmare a unui val de praf provenit din zona deșertului KarakumTurkmenistan.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

PSDE îndeamnă cetăţenii să voteze DA la referendum

PSDE îndeamnă cetăţenii să voteze DA la referendum Partidul Social Democrat European şi-a prezentat strategia de campanie privind referendumul de aderare a Republicii Moldova la...

Ministrul Agriculturii din România efectuează vineri o vizită de lucru la Chișinău

Ministrul Agriculturii din România efectuează vineri o vizită de lucru la Chișinău O delegaţie condusă de ministrul Agriculturii, Florin-Ionuţ Barbu, va efectua vineri o vizită...

Sistem fără precedent dirijat din Rusia pentru cumpărarea de voturi anti-Maia Sandu şi anti-aderare la UE

Sistem fără precedent dirijat din Rusia pentru cumpărarea de voturi anti-Maia Sandu şi anti-aderare la UE Cetăţeni ai Republicii Moldova au primit în total peste...

Zeci de lucrători medici au fost ucişi în Liban în ultima zi, potrivit OMS

Zeci de lucrători medici au fost ucişi în Liban în ultima zi, potrivit OMS Cel puţin 28 de medici aflaţi în serviciu au fost ucişi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.