Nivelul discriminării faţă de persoanele LGBTI rămâne ridicat în UE (raport)

Publicat:

Persoanele lesbiene, gay, bisexuale şi transgender (LGBTI) vorbesc deschis în număr mai mare despre identitatea lor, însă teama, violenţa şi discriminarea rămân la un nivel ridicat, conform celui mai mare sondaj realizat până acum de Agenţia pentru Drepturi Fundamentale (FRA) a Uniunii Europene, publicat joi şi citat de AFP, scrie agerpres.

Un procent de 43% dintre persoanele LGBTI s-au simţit discriminate în cele 12 luni de dinaintea chestionarului, un indice în creştere cu 6 puncte procentuale faţă de precedentul sondaj, efectuat în 2012. În rândul persoanelor transgender, proporţia urcă la 60%.


Citește și : Ambasadorul slovac în Belarus cere RETRAGEREA din post

Persoanele transgender şi intersexuale s-au confruntat de două ori mai mult decât alte grupuri LGBTI cu agresiuni în anul de dinaintea anchetei. Jumătate dintre ele susţin că au dificultăţi în a-şi asigura nevoile de bază.

Agenţia pentru Drepturi Fundamentale a chestionat anul trecut 140.000 de persoane LGBTI din cele 27 de ţări membre ale UE, dar şi din Marea Britanie, Serbia şi Macedonia de Nord. Pentru prima dată, sondajul său include experienţele persoanelor intersexuale şi ale adolescenţilor cu vârste între 15 şi 17 ani.

Directorul FRA, Michael O’Flaherty, atrage atenţia că dificultăţile în domenii precum asigurarea unui loc de muncă şi accesul la îngrijiri de sănătate “se pot agrava din cauza noului coronavirus”.

Conform acestei agenţii europene cu sediul la Viena, în Austria, discriminările sporesc atunci când media, politicieni sau personalităţi publice întreţin un discurs negativ.

“Am asistat recent la atacuri asupra manifestărilor de tip gay pride şi la adoptarea de declaraţii de ‘zone fără ideologie LGBTI'”, îşi exprimă regretul, într-o declaraţie care însoţeşte raportul, comisarul european pentru egalitate, Helena Dalli, fără a cita direct Polonia, unde au avut loc astfel de evenimente.

Malta şi Irlanda sunt două exemple de ţări în care persoanele intervievate au perceput o îmbunătăţire a atitudinii de toleranţă faţă de ele comparativ cu 2012, conform raportului.

Citește și : Burundi se bazează pe ‘Graţia Divină’ și îi expulzează pe reprezentanții OMS

Şase participanţi din zece evită să îşi ţină partenerul de mână în public, însă această medie ascunde diferenţe semnificative între ţări, cu o proporţie de opt din zece în Polonia şi cu una de patru din zece în Luxemburg.

FRA face apel la guverne să instaureze o cultură de toleranţă zero faţă de violenţă şi hărţuire, precum şi să instruiască poliţia pentru îmbunătăţirea înregistrării agresiunilor motivate de ură.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.