X

NOAA a minţit în legătură cu traseul unui uragan pentru a nu-l contrazice pe Trump

Directorii agenţiei meteorologice NOAA – Administraţia Naţională a Oceanelor şi Atmosferei din Statele Unite – au încălcat integritatea acestei entităţi ştiinţifice pentru a îi da dreptate preşedintelui Donald Trump, relatează EFE, potrivit agerpres.

O investigaţie externă, dezvăluită de ziarul The Washington Post, a ajuns la această concluzie după ce a analizat comunicatul prin care NOAA i-a contrazis pe experţii săi în meteorologie şi i-a dat dreptate preşedintelui Donald Trump în legătură cu traiectoria pe care uraganul Dorian urma să o aibă în septembrie anul trecut la sosirea sa pe teritoriul american.

Citeşte şi: După 25 de zile de acalmie, coronavirusul REAPARE în Noua Zeelandă

Donald Trump s-a folosit de o hartă modificată a Centrului naţional pentru uragane (NHC) privind traiectoria lui Dorian, pentru a-şi susţine teoria conform căreia uraganul urma să ajungă să ameninţe statul Alabama, lucru asupra căruia preşedintele a insistat.

Filiala din Birmingham (Alabama) a Serviciului Naţional de Meteorologie (NWS) – aparţinând NOAA – l-a contrazis imediat pe Trump, precizând că statul Alabama “nu se va confrunta cu impactul uraganului Dorian”. “Masa atmosferică (Dorian) se află mult la est, iar trecerea sa nu va fi resimţită în Alabama”, a subliniat NWS.

Totuşi, câteva zile mai târziu, NOAA a publicat un comunicat care susţinea că Dorian ameninţă statul Alabama, fapt ce a dus la deschiderea unei anchete externe, condusă de Academia Naţională de Administraţie Publică (National Academy of Public Administration), care controlează bunele practici ale guvernului american.

Citeşte şi: Trump se teme de cartea lui John Bolton: S-ar putea confrunta cu o ‘problemă penală’

Această anchetă a concluzionat că atât administratorul NOAA în exerciţiu, Neil Jacobs, cât şi directoarea de comunicare de atunci, Julie Kay Roberts, au încălcat integritatea instituţiei, care interzice ingerinţa politică. Ancheta nu a propus, totuşi, adoptarea de sancţiuni împotriva celor doi manageri.

Puternicul uragan Dorian, de categorie 5 – nivelul maximal pe scala uraganelor – şi însoţit de vânturi cu viteze de până la 295 kilometri/oră, a devastat insulele Bahamas înainte de sosirea lui în Statele Unite, provocând moartea a peste 70 de persoane şi peste 300 de dispăruţi în acest arhipelag.

Tags: Academia Naţională de Administraţie PublicăAdministraţia Naţională a Oceanelor şi Atmosferei din Statele UniteAlabamaBahamasDorianJulie Kay RobertsServiciul Naţional de Meteorologie (NWS)U.S. National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA)uragan
Categorii: Știrile zilei