Noaptea, ca… Americanii și-au echipat THAAD-ul din Coreea de Sud cu noi rachete interceptoare

Publicat:

Sistemul american de apărare antirachetă THAAD din Coreea de Sud a fost echipat vineri cu noi rachete interceptoare, în cadrul unei operaţiuni neanunţate desfăşurate în cursul nopţii, pentru a minimiza fricţiunile cu localnicii care se opun prezenţei americane, relatează Yonhap, potrivit agerpres.

La facilitatea THAAD din oraşul Seongju (centru) au fost aduse de asemenea echipamente generatoare de electricitate şi alte echipamente menite să îmbunătăţească traiul militarilor desfăşuraţi la bază, a precizat Ministerul sud-coreean al Apărării.


Citește și : Coreea de Sud LIMITEAZĂ numărul de elevi în şcoli

Operaţiunea de transport al echipamentelor la baza din Seongju s-a desfăşurat la sol, între orele 10 p.m. joi şi 6 a.m. vineri, potrivit oficialilor citaţi.

Localnicii se opun staţionării rachetelor în oraş, invocând preocupări legate de mediu şi altele, iar de-a lungul timpului au avut loc mai multe ciocniri violente între poliţie şi protestatari care încercau să blocheze livrarea de noi echipamente la baza americană, ceea ce a determinat armata SUA să folosească transportul aerian. De această dată însă transportul a trebuit să se facă la sol, echipamentele fiind prea grele pentru a fi aduse pe calea aerului.

Operaţiunea nu a trecut neobservată nici de această dată şi câteva zeci de locuitori şi militanţi au organizat un miting de protest nocturn, intrând în conflict cu forţele de ordine care au încercat să disperseze reuniunea. Cinci persoane au fost rănite şi au fost transportate la spitale din apropiere, a indicat o asociaţie civică.

Un responsabil din Ministerul sud-coreean al Apărării a menţionat că au avut loc în prealabil consultări cu localnicii, dar nu s-a reuşit să se obţină acordul acestora pentru transport.

Citeşte şi: Trump a semnat ordinul ce loveşte în plin reţelele sociale

Responsabilul sud-coreean a adăugat că noile rachete, al căror număr nu a fost precizat, vin să le înlocuiască pe cele retrase de la bază.

Bateria THAAD din Seongju a devenit operaţională în 2017 şi desfăşurarea sa a fost o chestiune extrem de sensibilă pentru Coreea de Sud, China luând contramăsuri în plan economic, în opoziţie la găzduirea de către Coreea de Sud a sistemului antirachetă american.

Un alt oficial din Ministerul sud-coreean al Apărării a subliniat că înaintea operaţiunii de noaptea trecută Seulul a dat explicaţii “complete” Beijingului legat de această chestiune şi a “cerut înţelegere”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Băsescu pune punctul pe’i’: ‘Moldova trebuie să renunțe la neutralitate sau să se unească cu România’

Băsescu pune punctul pe 'i': 'Moldova trebuie să renunțe la neutralitate sau să se unească cu România' Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a declarat...

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui Un bărbat de 45 de ani, originar din Republica Moldova, a fost găsit...

A murit cu fetița în brațe. O nouă tragedie pe șosea

A murit cu fetița în brațe. O nouă tragedie pe șosea Un bărbat de 34 de ani, care traversa strada cu fetița lui de un...

Grant de 4,3 milioane de euro pentru modernizarea gestionării deșeurilor

Grant de 4,3 milioane de euro pentru modernizarea gestionării deșeurilor Republica Moldova va beneficia de un grant de 4,3 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.