Noi amenințări de la Moscova. Rusia, pregătită să reia testele nucleare după o pauză de 34 de ani

Publicat:

Noi amenințări de la Moscova. Rusia, pregătită să reia testele nucleare după o pauză de 34 de ani

Comandantul poligonului de testare a armelor nucleare al Rusiei a afirmat că este pregătit să reia testele nucleare „în orice moment” dacă Moscova ar emite un asemenea ordin, informează Reuters.

Moscova nu a mai întreprins teste ale armelor nucleare din 1990, cu un an înainte de prăbușirea Uniunii Sovietice, dar unii analiști occidentali și ruși susțin că președintele Vladimir Putin ar putea ordona un asemenea test pentru a trimite un mesaj de descurajare Occidentului dacă va permite Ucrainei să utilizeze rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi Rusia, potrivit stiripesurse.


Citește și: Preşedintele Comitetului militar al NATO: Ucraina are dreptul legal şi militar de a lovi adânc în interiorul Rusiei pentru a obţine un avantaj de luptă

Un test nuclear ar putea încuraja și alte state, precum China sau Statele Unite, să facă același lucru, declanșând astfel o nouă cursă a armelor nucleare între marile puteri, care au decis să înceteze testele în anii de după colapsul URSS.

Poligonul de testare din Novaia Zemlia

În poligonul de testare al Rusiei, localizat în arhipelagul Novaia Zemlia din Oceanul Arctic, au avut loc pest 200 de teste nucleare în epoca sovietică, inclusiv detonarea celei mai puternice bombe atomice din lume în 1961.

Zona este urmărită cu atenție de către sateliții spion ai Occidentului, mai ales că imagini din sateliții open-source au indicat lucrări de construcții.

Contraamiralul Andrei Sinițîn, comandantul poligonului, a dat un interviu în Rossiiskaia Gazeta, publicația oficială a guvernului rus, interviu care a fost publicat marți, la câteva zile după ce Putin a avertizat Occidentul că va intra în luptă directă cu Rusia dacă va permite Ucrainei să lovească teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acțiune de producție occidentală.

„Poligonul este pregătit pentru reluarea completă a activităților de testare. Este pregătit în întregime. Laboratorul și instalațiile de testare sunt pregătite. Personalul este pregătit. Dacă vine ordinul, putem începe testare în orice moment”, a spus Sinițîn.

„Cel mai important lucru pentru noi este să nu perturbăm implementarea sarcinilor de stat. Dacă se va stabili misiunea reluării testelor, aceasta va fi realizată în timpul alocat”, a continuat contraamiralul.

Rusia s-a retras din tratatul ce interzice testele nucleare

Putin, care conduce cea mai mare putere nucleară a lumii, a promulgat o lege în noiembrie 2023 prin care a retras Rusia dintre semnatarii tratatului prin care sunt interzise testele armelor nucleare, o decizie despre care a spus că aduce Rusia pe aceeași treaptă cu Statele Unite, care au semnat, dar nu au ratificat tratatul.

Dilplomații ruși au declarat atunci că Moscova nu va relua testele nucleare decât dacă o va face și Washingtonul. Putin a afirmat, în luna iunie, că Rusia ar putea testa o armă nucleară „dacă este necesar”, dar că nu vede necesitatea de a recurge la acest lucru în prezent.

SUA au făcut ultimul test în 1992. Doar Coreea de Nord a realizat în acest secol un test care să implice o explozie nucleară.

Un membru proeminent al unui think-tank rus, ale cărui idei devine adesea politică oficială, a sugerat în luna mai ca Moscova să ia în calcul o explozie nucleară „demonstrativă” care să intimideze Occidentul.

Citește și: La scrutinele din 20 octombrie, peste hotare vor fi deschise 234 de secții de vot

Într-un articol pentru revista cu profil economic Profil, Dmitri Suslov a spus că Rusia trebuie să descurajeze Occidentul să depășească o linie roșie.

„Efectul politic și psihologic al unei ciuperci atomice, care să fie prezentată în direct pe posturile TV din întreaga lume ar putea reaminti politicienilor occidentali asupra lucrului care a prevenit războaiele dintre marile puteri după 1945 și pe care acum l-au pierdut, anume frica de războiul nuclear”, a scris Suslov.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Sean ‘Diddy’ Combs, acuzat de agresiune sexuală, a fost arestat la New York

Sean 'Diddy' Combs, acuzat de agresiune sexuală, a fost arestat la New York Celebrul rapper Sean "Diddy" Combs a fost arestat, luni seară, de poliţia...

VIDEO – Shakira a părăsit brusc scena unui club din Miami, după ce a observat că un fan o filma sub rochie

VIDEO - Shakira a părăsit brusc scena unui club din Miami, după ce a observat că un fan o filma sub rochie Shakira a părăsit...

Record: Peste 95.000 de japonezi au trecut pragul de 100 de ani

Record: Peste 95.000 de japonezi au trecut pragul de 100 de ani Japonia se confruntă cu o situație demografică fără precedent, înregistrând un număr record...

Trump îşi lansează World Liberty Financial, o platformă de criptomonede misterioasă

Trump îşi lansează World Liberty Financial, o platformă de criptomonede misterioasă Donald Trump, asociat cu fiii săi şi antreprenori, a lansat o nouă platformă de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.