X

Noi ciocniri violente pe Esplanada Moscheilor din Ierusalim; zece răniţi

Noi ciocniri între manifestanţi palestinieni şi poliţişti israelieni s-au soldat, duminică dimineaţa, cu circa zece răniţi pe şi în apropiere de Esplanada Moscheilor din Ierusalim, al treilea loc sfânt al islamului care a mai fost vineri scena unor confruntări violente, informează AFP şi dpa, potrivit agerpres

Dimineaţa devreme, “sute de manifestanţi palestinieni” au început să adune “pietre” pe esplanadă, cu puţin timp înainte să sosească aici evrei, care pot vizita acest loc, considerat cel mai sacru al iudaismului, la ore precise şi în anumite condiţii, a anunţat poliţia israeliană.

Citește și : Papa Francisc la slujba de Înviere pentru Paştele catolic: Chiar şi în cea mai întunecată noapte, steaua dimineţii continuă să strălucească

Forţele de ordine israeliene au intrat pe Esplanada Moscheilor pentru a-i “disloca” de acolo pe manifestanţi şi “a restabili ordinea”, a precizat poliţia, în timp ce martori şi membri ai unor echipe de salvare au informat despre circa zece palestinieni răniţi în aceste confruntări, dintre care trei au fost transferaţi la spital.

În cadrul altui eveniment, de data aceasta lângă Oraşul Sfânt, situat în partea de est a Ierusalimului ocupat de Israel din 1967, palestinieni au lansat pietre asupra unor autocare, rănind uşor cinci israelieni, potrivit mass-media şi poliţiei din Israel, iar doi palestinieni au fost arestaţi.

Aceste incidente au loc în timp ce duminică au loc slujba Paştelui catolic, rugăciunile pentru Pessah, Paştele evreiesc, şi pentru luna sfântă musulmană Ramadan în Oraşul Sfânt al Ierusalimului, loc extrem de important pentru trei religii monoteiste.

În timpul lunii Ramadanului din 2021, manifestaţiile nocturne de la Ierusalim care au degenerat în violenţe pe Esplanada Moscheilor au condus la 11 zile de conflict armat între mişcarea islamistă palestiniană Hamas – care deţine controlul în Fâşia Gaza – şi Israel.

Iordania administrează Esplanada Moscheilor, unde sunt situate moscheea Al-Aqsa şi Domul Stâncii, dar accesul la acest loc este controlat de Israel. Cu puţin timp înainte de luna Ramadanului din acest an, oficialităţi israeliene şi iordaniene şi-au intensificat contactele pentru a se evita noi confruntări între poliţia israeliană şi manifestanţi palestinieni.

Citește și : Rusia difuzează o înregistrare video a unei întâlniri cu supravieţuitori ai crucişătorului Moskva

Noile violenţe din Ierusalim intervin după o serie de atacuri în Israel şi operaţiuni ale armatei israeliene în Cisiordania.

Începând din 22 martie, Israelul a fost vizat de patru atacuri, dintre care primele două au fost comise de arabi israelieni cu legături cu organizaţia jihadistă Stat Islamic (SI), iar celelalte două de palestinieni originari din zona Jenin, în nordul Cisiordaniei.

Tags: Esplanadaierusalimisrael
Categorii: Sinteze