X

Noi enigme ale României, prezentate de Marcel Iureș

Noi enigme ale României, prezentate de Marcel Iureș

Vă amintiți de misterul care încă planează asupra morții lui Mihai Eminescu? Sau de poveștile tablourilor dispărute în „marele jaf” de la Muzeul Brukenthal? Înseamnă că n-ați ratat serialul „Marcel Iureș prezintă Enigmele României”, lansat de History Channel anul trecut. Și că o să vă treceți în calendar: marți, 22 octombrie, ora 21:00. Atunci începe sezonul al doilea, format din trei episoade de 30 de minute.

Dacă în primul sezon actorul Marcel Iureș a fost gazdă-prezentator, în sezonul al doilea el va juca și rolul de călător în timp, care intră în pielea personajelor din Bucureștiul secolului al XIX-lea sau din timpul celui de Al Doilea Război Mondial. „Sper că episoadele noastre vor stârni curiozitatea telespectatorilor și îi vor inspira să exploreze istoria plină de enigme a României”, a declarat acesta.

Fiecare episod îmbină interviuri cu istorici și experți, imagini și narațiuni captivante pentru a crea o experiență de vizionare imersivă. Printre invitații care vor vorbi pe larg despre subiecte se numără politologul Stejărel Olaru, istoricul Andrei Pogăciaș și cosmonautul Dumitru Prunariu.

Primul asasinat politic din istoria României moderne 

Primul prim-ministru al României Unite, Barbu Catargiu, este împușcat în plină zi, în circumstanțe misterioase care nu au fost niciodată pe deplin elucidate. La scurt timp după ce acesta a părăsit o dezbatere aprinsă în Parlament, la trecerea pe sub clopotnița din Dealul Mitropoliei se aud două focuri de armă. Caii speriați au rupt-o la goană, trăsura neputând fi oprită decât la poalele dealului. Un glonț îi pătrunsese primului ministru în ceafă, ucigându-l pe loc.

Poliția arestează și interoghează peste 200 de suspecți, inclusiv un personaj din lumea interlopă care se presupune că avea o vendetă personală. Ancheta însă stagnează: procurorul este demis, iar apoi domnitorul Cuza însuși oprește investigația…

Iubirea interzisă a Mariei Tănase

Pe lângă talentul muzical și succesul profesional, a existat o latură mai sumbră a vieții Mariei Tănase, datorată în mare parte iubirilor sale pasionale.

În timpul celui de Al Doilea Război Mondial, artista s-a îndrăgostit nebunește de un jurnalist francez, un bărbat înalt și distins pe nume Maurice Nègre. Acesta era implicat în spionaj pentru francezi și, mai târziu, pentru britanici în România (pe atunci era aliată cu Germania lui Hitler). Maurice aduna informații secrete, adesea prin intermediul persoanelor influente din cercurile Mariei, și le transmitea inamicilor României. Inevitabil, acest lucru a apropiat-o pe Maria de lumea periculoasă a spionajului.

Maurice a fost arestat și condamnat la 10 ani de închisoare. Profund tulburată, Maria și-a vândut bijuteriile și blănurile pentru a încerca să mituiască oficialii să îl scoată din închisoare. Germanii, șantajând-o, i-au cerut Mariei să lucreze pentru rețeaua lor de spionaj, în schimbul promisiunii de a-l elibera…

OZN-uri în România

La noi în țară au fost semnalate numeroase apariții OZN. Una dintre ele a avut loc în 1989 pe aeroportul Kogălniceanu, astăzi bază NATO la Marea Neagră, martori fiind piloți de avioane supersonice. Un alt caz a implicat nouă piloți militari de elicopter și tehnicieni, aflați într-un zbor de noapte în 1992. Prima apariție OZN fotografiată în România deasupra Pădurii Baciu a fost recunoscută de experți și ulterior menționată la un simpozion internațional pe acest subiect. Dumitru Prunariu, celebrul astronaut, a fost el însuși martor al unui eveniment straniu în timpul zborului său spațial cu misiunea Soyuz, în 1981.

Tags: Marcel IureșRomania
Categorii: ExterneȘtirile zilei