X

Noi incidente cu migranţi la graniţa belarusă – VIDEO

Mai mulţi migranţi au încercat marţi noaptea să forţeze în cel puţin două locuri trecerea prin gardul de la frontiera Poloniei cu Belarusul, au anunţat miercuri grănicerii polonezi printr-un mesaj pe Twitter, preluat de Reuters, potrivit agerpres.

Numărul de incidente de la frontieră a scăzut, dar repetarea unor astfel de episoade dovedeşte, potrivit guvernului de la Varşovia, că autorităţile de la Minsk şi-au schimbat poate tactica, dar nu au renunţat la planurile de a folosi migranţii din Orientul Mijlociu ca armă în confruntarea cu Uniunea Europeană.

Citeşte şi: A stat 43 de ani în închisoare pentru o crimă pe care n-a comis-o – Black News

Tensiunile de pe teren rămân ridicate, deşi partea poloneză face un efort diplomatic.

Grănicerii polonezi arată că marţi în jurul orei 18:00 GMT un grup de circa 100 de migranţi a încercat să treacă gardul. Imaginile video ataşate pe Twitter arată o secţiune de gard culcat la pământ, iar de cealaltă parte bărbaţi înarmaţi, purtând uniforme militare.

Conform aceleiaşi surse, un alt grup, de aproximativ 40 de migranţi, a făcut două tentative de trecere a frontierei în apropiere de satul Mielnkik, aruncând pietre, crengi şi grenade paralizante către forţele poloneze. Un soldat a fost rănit la cap şi a primit îngrijiri medicale, a declarat agenţiei de presă de stat PAP purtătoarea de cuvânt a grănicerilor, Anna Michalska.

Citeşte şi: Un nou proiect de lege va permite RIDICAREA cetăţeniei britanice fără o notificare prealabilă – Black News

În timpul evenimentelor, premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, se afla la Paris. El va continua miercuri la Ljubljana turneul diplomatic început marţi la Budapesta şi Zagreb, în încercarea de a întări unitatea europeană pentru o atitudine fermă faţă de Belarus şi Rusia.

Viceministrul de externe Marcin Przydacz a declarat agenţiei Reuters că şeful guvernului de la Varşovia se va întâlni vineri cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi cu prim-ministrul Regatului Unit, Boris Johnson. “Premierul discută acum cu liderii UE, începând cu Parisul, cu preşedintele (francez Emmanuel) Macron, pentru a menţine unitatea Uniunii Europene (…) şi pentru pregătirea altor acţiuni dacă situaţia de securitate se deteriorează în continuare”, a spus el.

Tags: Anna MichalskabelarusMateusz MorawieckimigrantiminskPoloniauniunea europeanavarsovia
Categorii: Externe