X

Noi proteste ale kurzilor la Paris a doua zi după atacul în care au murit trei membri ai comunității

Pentru a doua zi, la Paris, au izbucnit ciocniri între poliție și membri ai comunității kurde, furioși pe uciderea vineri a trei membri ai comunității lor, scrie Reuters, informează mediafax.

Mașini au fost răsturnate, cel puțin un vehicul a fost incendiat și mici focuri au fost aprinse în apropiere de Piața Republicii, locul tradițional al demonstrațiilor din oraș, unde kurzii au organizat anterior un protest pașnic.

Citește și : Şeful diplomaţiei ruse cheamă la reducerea tensiunilor dintre Armenia şi Azerbaidjan

Ciocnirile au izbucnit în momentul în care unii manifestanți au părăsit piața, aruncând cu proiectile în poliție, care a răspuns cu gaze lacrimogene. Încăierările au continuat timp de aproximativ două ore înainte ca protestatarii să se disperseze.

Un bărbat înarmat a comis crimele la un centru cultural kurd și la o cafenea din apropiere, vineri, într-o zonă aglomerată a celui de-al zecelea district al Parisului.

Poliția a arestat un bărbat în vârstă de 69 de ani, despre care autoritățile au declarat că a fost eliberat recent din detenție în așteptarea procesului pentru un atac cu sabie asupra unei tabere de migranți din Paris în urmă cu un an.

După ce o mulțime furioasă a intrat în conflict cu poliția vineri după-amiază, Consiliul democratic kurd din Franța a organizat sâmbătă o adunare în Piața Republicii.

Sute de protestatari kurzi, cărora li s-au alăturat politicieni, inclusiv primarul celui de-al 10-lea district al Parisului, au fluturat steaguri și au omagiat victimele.

“Nu suntem protejați deloc. În 10 ani, șase activiști kurzi au fost uciși în inima Parisului, în plină zi”, a declarat Berivan Firat, purtător de cuvânt al consiliului. Ea a precizat că evenimentul a devenit violent după ce unii protestatari au fost provocați de persoane aflate într-un vehicul care trecea prin zonă.

Crimele de vineri au avut loc înainte de aniversarea uciderii a trei femei kurde în Paris, în ianuarie 2013.

Citește și :  Medvedev: Impunerea de către UE a unui plafon la preţul la gaze naturale a fost dictată de ‘ura animalică’ faţă de poporul rus

Ancheta a fost abandonată după ce principalul suspect a murit cu puțin timp înainte de a ajunge la proces, înainte de a fi redeschisă în 2019.

Reprezentanții kurzi, care s-au întâlnit sâmbătă cu șeful poliției din Paris, și-au reiterat apelul ca împușcăturile de vineri să fie considerate un atac terorist.

Interogatoriul suspectului continuă, a adăugat parchetul.

Tags: anchetaBerivan Firatfrantaparis
Categorii: Diaspora