X

Noi proteste în Israel împotriva reformei judiciare

Mii de persoane s-au adunat din nou sâmbătă în mai multe oraşe din Israel, aşa cum s-a întâmplat în ultimele 18 săptămâni, în semn de opoziţie faţă de proiectul de reformă judiciară al guvernului premierului Benjamin Netanyahu, denunţând în plus şi impactul economic al actualului statu-quo, transmite AFP, potrivit agerpres

“Câteva sute de persoane au manifestat în Rehovot, un oraş de dimensiuni medii din centrul Israelului, fluturând steagul naţional şi blocând o intersecţie.

Citește și : Numărul migranţilor cărora li s-a ordonat să plece din UE a crescut cu 23% în 2022

La Tel Aviv, numărul protestatarilor a fost cel mai ridicat. După ce s-au adunat în Piaţa Habima, miile de manifestanţi au mărşăluit spre strada Kaplan, fluturând steaguri israeliene şi scandând sloganuri împotriva prim-ministrului Netanyahu.

 

“Ministrul fiasco-ului naţional”, se putea citi pe o pancartă pe care apărea imaginea ministrului Securităţii Publice Itamar Ben Gvir (extrema dreaptă), ţinută de un demonstrant.

Poliţia nu furnizează date oficiale cu privire la numărul participanţilor la protestele care au început în ianuarie, după anunţul intenţiei de reformă din partea guvernului Netanyahu, unul dintre cele mai de dreapta din istoria Israelului. Reforma urmăreşte, printre altele, reechilibrarea puterilor prin reducerea prerogativelor Curţii Supreme, pe care executivul le consideră politizate, în beneficiul Parlamentului. Criticii reformei cred, dimpotrivă, că ea riscă să ducă la o derivă autoritară.

Pe 27 martie, premierul Netanyahu a anunţat o pauză pentru a da o “şansă dialogului”, dar mobilizarea publică împotriva sa şi a reformei justiţiei a continuat.

Într-un comunicat dat publicităţii sâmbătă, organizatorii mitingului l-au acuzat din nou pe prim-ministru că doreşte să transforme Israelul într-o “dictatură periculoasă şi mesianică”.”Atât timp cât discuţiile continuă la reşedinţa preşedintelui, nicio investiţie nu vine în Israel şi economia se prăbuşeşte”, au spus aceştia.

Citește și :  Papa Francisc cere mai mult ajutor pentru victimele abuzurilor sexuale comise de clerici

Preşedintele Israelului, Isaac Herzog, negociază de o lună cu reprezentanţii guvernului şi ai opoziţiei pentru a ajunge la un compromis asupra condiţiilor acestei reforme, dar fără a anunţa vreun progres până în prezent.

Joi, protestatarii au scandat sloganuri care vizau şi alte probleme cu care se confruntă societatea israeliană, precum costul ridicat al vieţii sau ineegalitatea în privinţa serviciului militar, de la care ultra-ortodocşii sunt scutiţi.

Pe de altă parte, susţinătorii reformei judiciare s-au mobilizat masiv într-o demonstraţie care a avut loc pe 27 aprilie la Ierusalim, la apelul coaliţiei de guvernământ.

Tags: Benjamin NetanyahuisraelKaplanRehovot
Categorii: Sinteze