Noi runde de negocieri de pace în Siria la Nursultan (Astana)

Publicat:

Delegaţiile Iranului, Turciei şi Rusiei au sosit în Kazahstan pentru o nouă sesiune de negocieri de pace asupra Siriei, în prezenţa emisarilor regimului de la Damasc şi rebelilor, informează AFP, potrivit agerpres.

Întâlniri bilaterale şi trilaterale sunt programate joi în capitala acestei ţări din Asia Centrală, urmând ca vineri să aibă loc o sesiune plenară, a precizat Ministerul de Externe kazah.


Citește și : Statele Unite sancţionează persoane şi entităţi care oferă susţinere mişcării Hezbollah

Emisarul Naţiunilor Unite pentru Siria, Geir Pedersen, este de asemenea aşteptat la aceste negocieri.

Discuţiile ar urma să vizeze regiunea siriană Idlib (nord-vest), aflată sub controlul grupării Hayat Tahrir al-Sham (fostul Front al Nusra), dominată de fosta ramură siriană a Al Qaida.

Acest proces ilustrează rolul vital al Moscovei, a cărei intervenţie militară în septembrie 2015 a permis regimului Bashar al-Assad, aflat pe atunci în dificultate, să schimbe situaţia în favoarea acestuia, comentează AFP.

Ultima regiune care scapă controlului regimului, Idlib a evitat până acum o ofensivă datorită unui acord semnat în septembrie de către Rusia, aliata Damascului, şi Turcia, care îi susţine pe rebeli. Dar bombardamentele regimului s-au intensificat de când Hayat Tahrir al-Sham a preluat controlul total asupra regiunii în luna ianuarie.

Schimburile de prizonieri şi distribuirea ajutoarelor umanitare urmează de asemenea să fie discutate cu acest prilej.

Iniţiat la începutul anului 2017, procesul de la Astana, capitala Kazahstanului recent redenumită Nursultan, a eclipsat treptat negocierile sub egida ONU între regimul lui Bashar al-Assad şi opoziţie, care nu au putut să identifice o soluţie definitivă la războiul soldat cu peste 370.000 de morţi din 2011.

Citește și : Doi dintre autorii atacurilor din Sri Lanka erau fiii unui cunoscut om de afaceri din Colombo

Negocierile de la Astana se desfăşoară la iniţiativa Rusiei şi Iranului, aliaţii Damascului, în coordonare cu Turcia, susţinătoarea unor grupări rebele, fără implicarea Washingtonului.

Cu toate acestea, ultimele runde de negocieri au dat puţine rezultate şi Rusia pledează asupra formării unui comitet constituţional în Siria care să relanseze procesul politic de soluţionare a conflictului.

Potrivit planului ONU, acest comitet ar urma să aibă în componenţa sa 150 de membri: 50 aleşi de putere, 50 din partea opoziţiei şi 50 numiţi de emisarul ONU.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cei șapte deputați afiliați lui Ilan Șor, interziși la cinci ședințe ale Parlamentului, s-au plâns la Procuratură

Cei șapte deputați afiliați lui Ilan Șor, interziși la cinci ședințe ale Parlamentului, s-au plâns la Procuratură Cei șapte deputați afiliați lui Ilan Șor, cărora...

Ion Chicu: PAS rectifică bugetul fără ca oamenii să vadă asta

Ion Chicu: PAS rectifică bugetul fără ca oamenii să vadă asta Fostul Prim-ministru, Ion Chicu, întreabă dacă rectificarea Bugetului de Stat prin Decizie-protocolară, adică fără...

BERD împrumută 100 de milioane euro pentru modernizarea reţelelor de distribuţie a energiei electrice din România

BERD împrumută 100 de milioane euro pentru modernizarea reţelelor de distribuţie a energiei electrice din România Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a anunţat...

Adrian Dupu, întâlnire cu președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova

Adrian Dupu, întâlnire cu președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova Secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), Adrian...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.