Noi tensiuni în Consiliul de Securitate al ONU

Publicat:

Absentă de un de la activităţile ONU, Venezuela a devenit din nou un subiect de actualitate pentru Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite cu două videoconferinţe într-o săptămână solicitate de Rusia şi de europeni, pe fondul pandemiei ameninţătoare pentru această ţară, notează AFP, scrie agerpres.

Miercuri, o primă reuniune cu uşile închise s-a desfăşurat, potrivit unor diplomaţi, într-o atmosferă tensionată, Moscova condamnând recenta trimitere a unor mijloace militare americane în America Latină.


Citește și : China trimite în Coreea de Nord o echipă ce include medici, pentru a-l consulta pe Kim Jong Un

La 1 aprilie, Washingtonul a anunţat că preşedintele Donald Trump a dispus transferul suplimentar al unor distrugătoare, nave de luptă şi avioane de supraveghere către Comandamentul sud al armatei americane, care acoperă America de Sud.

Într-o scrisoare din 3 aprilie adresată Consiliului de Securitate, Venezuela a denunţat aceste desfăşurări militare ca “acţiuni periculoase ale Statelor Unite ameninţând pacea şi securitatea în Venezuela ca şi în întreaga regiune”.

Oficial, Statele Unite au motivat această mişcare militară prin organizarea unei vaste operaţiuni antidrog în America Latină. La 26 martie, Washingtonul anunţase punerea sub acuzare a preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro pentru “narco-terorism”, crescând presiunea asupra liderului socialist pe care îl doreşte înlăturat de la putere.

Rusia refuzând să extindă reuniunea de miercuri la aspecte politice şi umanitare, membrii europeni ai Consiliului de Securitate (Belgia, Estonia, Franţa şi Germania) au decis să solicite o nouă reuniune privind Venezuela care va avea loc marţi, de asemenea, cu uşile închise, potrivit unor surse diplomatice.

Citește și : SUA au raportat 1.258 de decese provocate de Covid-19 în 24 de ore, bilanţ zilnic în scădere

“Este important să favorizăm accesul umanitar într-o criză care figurează printre cele mai grave”, a explicat un diplomat occidental.

În timp ce opozantul Juan Guaido, sprijinit de Occident, se limitează la activitatea pe reţelele sociale, între cenzură şi internetul de slabă calitate, preşedintele Nicolas Maduro, care beneficiază de sprijin în special din parte Rusiei şi a Chinei, apare de o lună ca omul forte care gestionează lupta împotriva coronavirusului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Universal pregăteşte un film biografic despre Britney Spears, bazat pe memoriile cântăreţei

Universal pregăteşte un film biografic despre Britney Spears, bazat pe memoriile cântăreţei Un film biografic despre Britney Spears este în lucru, a anunţat joi Universal...

Schimbul de deţinuţi se adaugă moştenirii lui Biden în materie de politică externă, dar criticii văd riscuri şi republicanii au un nou motiv de...

Schimbul de deţinuţi se adaugă moştenirii lui Biden în materie de politică externă, dar criticii văd riscuri şi republicanii au un nou motiv de...

Dacă folosești Skype, trebuie să știi asta: Ce a decis să elimine Microsoft de pe platforma foarte populară cândva

Dacă folosești Skype, trebuie să știi asta: Ce a decis să elimine Microsoft de pe platforma foarte populară cândva Microsoft a anunțat că elimină toate...

Zodia care se va umple de bani în august

Zodia care se va umple de bani în august August 2024 vine cu oportunități financiare neașteptate pentru mai multe semne zodiacale. Astrele sunt deosebit de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.