Noile legi din Grecia îngreunează soluţionarea cererilor de azil

Publicat:

Măsurile introduse de Grecia pentru înăsprirea legislaţiei privind azilul subminează sistematic dreptul de a cere azil şi supun persoanele care caută protecţie unui risc şi mai mare, relevă un nou raport realizat de Oxfam şi Consiliul Grec pentru Refugiaţi (GCR), relatează DPA, potrivit agerpres.

Cu sprijinul Uniunii Europene, Grecia a uşurat posibilitatea de a respinge solicitări pe motiv de nereguli minore, cum ar fi neprezentarea la un interviu, şi a redus oportunităţile aplicanţilor de a ataca prin recurs astfel de decizii, arată raportul făcut public joi.


Citeşte şi: Trump şi masca anti-COVID-19. Preşedintele american continuă eschiva

Chiar şi cele mai vulnerabile persoane sunt închise în aşa-numitele tabere ‘hotspot’ de pe insulele elene, ceea ce, conform Oxfam şi GCR, echivalează cu ‘detenţia administrativă’.

În ultimele luni a fost înregistrată de asemenea o înmulţire semnificativă a violenţelor sexuale, se mai atrage atenţia în raport.

Mai mult, politica Atenei este “parte a unor eforturi îngrijorătoare la nivelul UE de a reduce numărul de refugiaţi care pot găsi siguranţă în ţări europene”.

Reformele din Grecia au avut ca scop accelerarea procesării aplicaţiilor de azil, urmărind fie expulzarea mai rapidă a solicitanţilor, fie acordarea mai rapidă a protecţiei, pentru a se reduce astfel numărul uriaş de cazuri nerezolvate.

Este un fapt cunoscut că taberele de refugiaţi din insulele din Marea Egee sunt suprapopulate şi neigienice. Circa 33.500 de persoane trăiesc în tabere din Lesbos, Chios, Samos, Leros şi Kos, unde capacitatea de găzduire este de doar 8.000 de locuri.

Citeşte şi: Guvernatorul Băncii Naţionale a Ucrainei A DEMISIONAT

În ultimele luni, guvernul conservator de la Atena a accelerat procedurile privind azilul şi a angajat sute de noi poliţişti de frontieră.

Executivul elen construieşte de asemenea un gard de-a lungul graniţei cu Turcia.

În martie, Atena a suspendat dreptul la procedura de azil pentru o lună.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat Regulamentul privind particularitățile organizării și implementării votului prin corespondență. Regulamentul...

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa Un tânăr de 28 de ani din raionul Sângerei, s-a înecat în lacul Neaufles-Saint-Martin din apropierea comunei...

Premieră medicală: O inimă artificială din titan a ținut un pacient în viață timp de câteva zile

Premieră medicală: O inimă artificială din titan a ținut un pacient în viață timp de câteva zile Un american în vârstă de 58 de ani...

Grupul de Acţiune Locală „Plaiul Codrilor” devine tot mai atractiv pentru sectorul turistic

Grupul de Acţiune Locală „Plaiul Codrilor” devine tot mai atractiv pentru sectorul turistic Mai mulți ghizi din Republica Moldova au participat la turul de familiarizare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.