X

Noile paşapoarte britanice post-Brexit vor fi fabricate într-o ţară din UE

Marea Britanie îşi va produce în Franţa primele sale paşapoarte albastre din perioada post-Brexit, un simbol al independenţei pentru mulţi britanici care au susţinut ieşirea ţării lor din blocul comunitar, a anunţat joi Martin Sutherland, directorul executivul al companiei britanice De La Rue, specializată în producerea de paşapoarte, transmite Reuters, potrivit agerpres.

În timpul campaniei dinaintea referendumului britanic din iunie 2016 privind oportunitatea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, unii susţinători ai Brexit-ului au cerut o revenire la paşapoartele britanice de culoare albastră, care au fost emise în perioada 1920 – 1988. Marea Britanie a aderat în 1973 la Comunitatea Economică Europeană, devenită ulterior Uniunea Europeană.

Citeşte şi: Explozie puternică la o uzină chimică din Cehia. Cel puţin şase oameni au murit 

Actualele paşapoarte britanice, de culoare vişinie, sunt realizate de firma britanică De La Rue, cu sediul în nordul Angliei.

”Va trebui să merg la acei lucrători, să-i privesc în ochi şi să încerc să le explic de ce guvernul britanic crede că este o decizie delicată să cumperi paşapoarte realizate în Franţa şi nu în Marea Britanie”, a declarat Martin Sutherland pentru BBC.

Ministerul de Interne britanic a afirmat că organizează o competiţie corectă şi deschisă pentru a fi sigur că rezultatul final este un produs sigur şi de înaltă calitate. ”Nu solicităm ca paşapoartele să fie fabricate în Marea Britanie. Şi în prezent o parte a paşapoartelor necompletate sunt fabricate peste hotare şi nu există niciun motiv operaţional sau de securitate pentru care acest lucru să nu continue”, a explicat o purtătoare de cuvânt a ministerului citat. 

Citeşte şi: Nicolas Sarkozy a fost INCULPAT şi plasat sub control judiciar. Prima reacţie oficială a fostului preşedinte francez

Tags: brexitComunitatea Economică EuropeanăDe La Ruefrantamarea britanieMartin SutherlandpasapoarteUniunea Europeană (UE)
Categorii: Diaspora