X

Nord-coreenii întâmpină dificultăţi majore pentru procurarea alimentelor de bază

Situaţia alimentară din Coreea de Nord este “încă proastă”, în ciuda unei mici creşteri în schimburile comerciale cu China, a anunţat luni ministrul sud-coreean al Unificării, Kwon Young-se, însărcinat cu gestionarea relaţiilor cu statul vecin, potrivit Reuters şi agerpres.

Coreea de Nord a suferit o penurie gravă de alimente în ultimele decenii, inclusiv o foamete în anii 1990, adesea ca urmare a dezastrelor naturale, iar experţii internaţionali au avertizat că închiderea frontierelor în timpul pandemiei COVID-19 a înrăutăţit lucrurile.

Citeşte şi: Zelenski îl face praf pe președintele bulgar din cauză că se opune înarmării Ucrainei – Black News

“Producţia agricolă a Coreei de Nord nu a fost foarte bună anul trecut, aşa că situaţia alimentară din acest an nu este prea bună”, le-a declarat reporterilor Kwon Young-se.

Penuria a fost ameliorată de importurile din China vecină, a adăugat Kwon, însă decesele cauzate de foamete în unele regiuni au fost provocate în principal de problemele de distribuţie.

“Preţurile pieţei s-au stabilizat într-o anumită măsură după o creştere bruscă, deoarece Coreea de Nord a început să importe orez şi alte cereale, dar situaţia este încă proastă”, a mai spus el.

Exporturile Chinei către Coreea de Nord au crescut de peste două ori în primele două luni din 2023 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, zahărul granulat, uleiul de soia şi orezul fiind principalele bunuri, au arătat datele vamale.

Citeşte şi: Nedreptatea din Cisiordania – Black News

Pe măsură ce pandemia a cuprins lumea în 2020, regimul lui Kim Jong Un s-a angajat într-un exerciţiu masiv de a sigila graniţa Nordului cu China şi Rusia, tăind rutele folosite de contrabandişti şi dezertori.

Kwon a spus că numărul dezertorilor care sosesc în Coreea de Sud a crescut uşor pe măsură ce restricţiile COVID s-au relaxat. 

Tags: Coreea de NordCoreea de Sudcovid-19Kim Jong UnKwon Young-se
Categorii: Știrile zilei