X

Norvegia îl convoacă pe însărcinatul cu afaceri american după acuzațiile de spionaj

Norvegia l-a convocat joi pe cel mai important responsabil al ambasadei SUA la Oslo, după dezvăluiri privind spionarea de către Washington a unor responsabili politici din patru state europene, printre care şi această ţară nordică, au informat mass-media norvegiene şi o sursă oficială, transmite AFP, potrivit agerpres .  

“Ministerul Apărării a avut o reuniune cu ambasada americană la Oslo astăzi, unde s-a spus clar că spionajul ce vizează aliaţi este inacceptabil şi de prisos”, a declarat ministrul norvegian al apărării Frank Bakke-Jensen, într-un tweet difuzat de biroul său de presă.

Citește și : Biden vrea să reevalueze LISTA NEAGRĂ a lui Trump privind companiile chineze

Ministerul a precizat ulterior că cel căruia i s-a comunicat punctul de vedere al Norvegiei, prin vocea unui înalt responsabil norvegian, este însărcinatul cu afaceri al SUA, Richard Riley. Ambasada americană nu are deocamdată un ambasador.

Potrivit unei anchete a televiziunii publice daneze Danmarks Radio (DR), difuzate duminică seara alături de alte mass-media europene, Washingtonul s-a folosit până cel puţin în 2014 de reţeaua de cabluri submarine daneze pentru a intercepta convorbiri ale unor personalităţi din patru ţări (Germania, Suedia, Norvegia, Franţa).

Parisul, Berlinul şi alte capitale europene au somat luni SUA şi Danemarca să dea explicaţii asupra acestor acuzaţii, o nouă pagină în dosarul interceptărilor între aliaţi, dezvăluite după afacerea Snowden în 2013.

Potrivit DR, NSA a putut accede via Danemarca la SMS-uri, apeluri telefonice şi la traficul de internet, inclusiv la căutări, chat-uri şi serviciile de mesagerie ale unor înalţi responsabili, printre care şi ministrul de externe al Germaniei de la acea vreme, Frank-Walter Steinmeier şi cancelarul federal german Angela Merkel.

“Sunt fericită că americanii au spus clar că şi-au schimbat practicile în 2014 în ceea ce priveşte supravegherea aliaţilor şi că ei vor să coopereze cu noi şi cu alţii pentru a cartografia ceea ce s-a întâmplat”, a declarat şefa guvernului norvegian Erna Solberg, citată de agenţia de presă NTB. “Am convocat astăzi (joi) ambasada SUA la Oslo pentru a da curs acestei invitaţii”, a adăugat ea.

Citește și : ATENŢIE, români! Se apropie termenul limită pentru solicitarea rezidenţei în UK

Potrivit NTB, Erna Solberg a discutat în aceeaşi zi cu omoloaga sa daneză Mette Frederiksen. “I-am spus din nou că noi considerăm spionajul împotriva unor prieteni şi aliaţi apropiaţi ca fiind inacceptabil şi inutil”, a subliniat şefa guvernului norvegian.

Una dintre necunoscute este în ce măsură Copenhaga ştia despre aceste acţiuni, în legătură cu care Washingtonul a refuzat să comenteze

Tags: NorvegiaOsloRichard RileySUAwashington
Categorii: Diaspora