Norvegia intenţionează să naţionalizeze reţeaua de gazoducte la expirarea concesiunilor actuale

Publicat:

Norvegia intenţionează să naţionalizeze cea mai mare parte a reţelei sale de gazoducte în 2028, atunci când multe dintre concesiunile actuale ar urma să expire, a anunţat vineri Ministerul Petrolului şi Energiei din Norvegia într-o scrisoare trimisă deţinătorilor de concesiuni, transmite Reuters, potrivit agerpres

Norvegia a devenit cel mai important furnizor de gaze naturale al Europei, ca urmare a scăderii fluxurilor de gaze ruseşti, pe care le furnizează printr-o reţea de conducte care se întinde pe aproximativ 9.000 de km.


Citește și : Putin a ordonat crearea de muzee dedicate ofensivei din Ucraina

În scrisoarea trimisă vineri titularilor de licenţe, Ministerul Petrolului şi Energiei din Norvegia a “semnalat că statul intenţionează să facă uz de dreptul de repatriere la sfârşitul perioadei de licenţă. Statul doreşte ca părţile centrale ale sistemului norvegian de transport al gazelor naturale să fie deţinute în totalitate de stat”, a precizat ministerul, fără a oferi motive.

Deocamdată nu este clar care sunt părţile din reţeaua de gazoduct care vor deveni proprietatea statului. Ministerul Energiei nu a dorit să facă alte comentarii. Operatorul tehnic al reţelei de gazoducte este Gassco şi acest lucru nu se va schimba în noul regim, a mai transmis Ministerul Energiei.

Statul norvegian joacă un rol activ în industria sa şi este principalul acţionar la cea mai mare bancă locală, DNB, la operatorul de telecomunicaţii Telenor şi la compania petrolieră Equinor, printre altele.

Reţeaua de gazoducte din Norvegia este deţinută de Gassled, un parteneriat înfiinţat în 2003 de către companiile petroliere care la acea dată extrăgeau gaze naturale în apele teritoriale ale Norvegiei. Construcţia reţelei de gazoducte a costat câteva miliarde de dolari. De-a lungul timpului, companiile petroliere şi-au redus sau şi-au vândut în întregime participaţiile, adesea vânzând către companii de investiţii. În prezent, printre proprietarii Gassled se numără administratorul de active Partners Group, asiguratorul Allianz şi fondul de investiţii HitecVision.

Unul dintre co-proprietarii Gassled a declarat pentru Reuters că este “surprins” de acest anunţ al statului norvegian. “Politica petrolieră a Norvegiei a fost fondată pe proprietatea combinată a companiilor private şi a statului şi a funcţionat bine”, a declarat Kurt Georgsen, directorul general al Silex Gas, o firmă deţinută în totalitate de asiguratorul german Allianz. “Vom lucra cu guvernul pentru a găsi o soluţie bună pentru transferul de proprietate”, a adăugat Georgsen.

Statul norvegian deţine deja 46,7% din Gassled prin intermediul companiei de stat Petoro, în timp ce alte 5% sunt deţinute via grupul petrolier Equinor. Majoritatea concesiunilor actuale ar urma să expire în 2028 iar altele la o dată ulterioară.

Citește și : Transferurile copiilor ucraineni echivalează cu ‘genocid’

Este posibil ca, în unele cazuri, Guvernul să fie nevoit să îi despăgubească pe ceilalţi acţionari, a precizat Ministerul Petrolului şi Energiei din Norvegia, fără a oferi detalii.

Gassled deţine uzinele de procesare a gazelor Kaarstoe şi Kollsnes, precum şi majoritatea conductelor care livrează gaze norvegiene către Uniunea Europeană şi Marea Britanie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.