X

Norvegia intenţionează să trimită tancuri Leopard 2 Ucrainei ‘cât mai curând posibil’

Norvegia intenţionează să trimită tancuri Leopard 2 Ucrainei “cât mai curând posibil”, a declarat luni pentru France Presse ministrul norvegian al apărării, sugerând că aceste livrări ar putea avea loc la sfârşitul lunii martie, potrivit agerpres

Săptămâna trecută, ţara scandinavă şi-a anunţat intenţia de a furniza Kievului un număr neprecizat de tancuri Leopard 2. În total 36 de tancuri de acest tip sunt în serviciu în cadrul armatei terestre norvegiene.

Citește și : Americanii se pregătesc de un conflict militar cu China

“Nu am stabilit încă numărul”, a declarat luni pentru AFP ministrul apărări, Bjorn Arild Gram. “Este important ca acest lucru să fie coordonat îndeaproape cu partenerii, astfel încât să fie o donaţie care să facă diferenţa pentru Ucraina”, a adăugat el.

“Vrem ca acest lucru să se întâmple cât mai curând posibil, desigur. Este o nevoie urgentă”, a mai spus el în timpul unei vizite la un sit de asamblare a rachetelor antiaeriene NASAMS de concepţie americano-norvegiană, la Kongsberg, în sud-estul Norvegiei.

Referindu-se la un efort concertat între aliaţi, Gram a amintit că Germania a menţionat că livrările sale de tancuri Leopard 2 către Ucraina vor fi efectuate până “la sfârşitul lunii martie”. Săptămâna trecută, ministrul german al apărării Boris Pistorius a declarat că are în vedere “sfârşitul lunii martie, începutul lui aprilie” pentru livrarea de tancuri, din care Berlinul intenţionează să doneze 14 exemplare.

Ministrul norvegian a făcut referire la timpul necesar pentru a obţine undă verde pentru livrări, pentru pregătirea unităţilor ucrainene în utilizarea acestei maşini de luptă blindate, precum şi la aspecte logistice.

Citește și : O companie rusească oferă recompense soldaţilor pentru distrugerea tancurilor occidentale în Ucraina

“Este o operaţiune destul de mare, dar ne dorim să meargă cât mai repede posibil”, a insistat el.

Câteva alte ţări occidentale şi-au exprimat intenţia de a furniza rapid tancuri grele Ucrainei, precum Marea Britanie, care vrea să livreze 14 tancuri Challenger 2 până la sfârşitul lunii martie.

Tags: kievleopardNASAMSNorvegiaucraina
Categorii: DiasporaRăzboi in Ucraina