Norvegia NU mai finanțează blocarea defrișărilor din Brazilia

Publicat:

Norvegia, principalul donator de fonduri pentru protecţia pădurii amazoniene, a anunţat joi blocarea a 30 de milioane de euro de subvenţii destinate Braziliei, acuzată că “nu mai doreşte să se oprească din defrişări”, transmite AFP, potrivit agerpres.

Ţara scandinavă reproşează Braziliei că nu respectă acordul convenit cu donatorii Fondului de conservare a pădurii amazoniene, la care Oslo a contribuit cu 8.3 miliarde de coroane (828 milioane de euro) de la crearea sa în 2008.


Citește și: Coreea de Nord a tras în mare alte ‘proiectile neidentificate’ și respinge orice negociere cu Seulul

“Brazilia a încălcat acordul cu Norvegia şi Germania după ce a suspendat consiliul de administraţie şi comitetul tehnic al Fondului pentru Amazon”, a declarat ministrul pentru mediu şi climă Ola Elvestuen pentru ziarul norvegian Dagens Naeringsliv.

Nu pot face acest lucru fără acordul Norvegiei şi Germaniei, a subliniat ministrul norvegian.

Plăţile anuale făcute de Norvegia depind de rezultatele obţinute în combaterea defrişărilor, calculate de un comitet tehnic.

Conform calculelor încă provizorii, bazate pe volumul defrişărilor din 2018, Oslo ar fi trebuit să acorde anul acesta Brasiliei aproximativ 300 de milioane de coroane (30 milioane de euro), suma pe care a decis însă să nu o mai verse.

“Ce a făcut Brazilia demonstrează că nu mai doreşte să se oprească din defrişare”, a afirmat Elvestuen.

Alertat de cifrele care indică o intensificarea a defrişării de la sosirea la putere a preşedintelui de extremă dreapta Jair Bolsonaro, guvernul german a anunţat la rândul său, sâmbătă, suspendarea acordării unei părţi din subvenţii.

Citește și : Israelul a anunțat că interzice accesul în țară a două membre propalestiniene ale Congresului SUA

Berlinul a decis astfel blocarea a 35 de milioane de euro până când cifrele vizând defrişările vor reveni la niveluri încurajatoare, dar continuă să contribuie la Fondul de conservare a pădurii amazoniene. Preşedintele Bolsonaro a reacţionat afirmând că ţara sa nu are nevoie de subvenţiile Germaniei.

Cele mai recente date ale Institutului naţional de cercetare brazilian (INPE) arată că defrişările realizate în iulie au fost de aproape 4 ori mai mari decât cele înregistrate în aceeaşi lună a anului precedent. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.