Norvegia : Postarea pe Facebook a ministrului justiţiei poate “dărâma” guvernul printr-o moțiune de cenzură

Publicat:

Soarta guvernului minoritar de centru-dreapta al Norvegiei atârnă de rezultatul votului programat marţi al unei moţiuni de cenzură, depusă de opoziţie în urma unei postări controversate pe Facebook a ministrului justiţiei, relatează luni dpa, conform agerpres.

Sylvi Listhaug, membru al Partidului Progresist populist de dreapta, a intrat sub focul criticilor după o postare din 9 martie, în care ea a scris că Partidul laburist de opoziţie este mai interesat de protejarea drepturilor “teroriştilor” decât de securitatea Norvegiei.


Citește și : UE și Marea Britanie au căzut de acord asupra unei perioade ‘scurte’ de tranziţie post-Brexit

Postarea, ilustrată cu o fotografie a miliţiei teroriste al-Shabaab, a fost făcută pe fondul criticilor sale că partidele de opoziţie se opun unei propuneri de retragere a cetăţeniei norvegiene deţinute de combatanţi străini, fără o audiere în instanţă.

Referirea la Partidul laburist (Partidul Muncitoresc Norvegian – DNA, denumirea originală n.r.) a stârnit controverse în lumina atacului comis de extremistul de dreapta norvegian Anders Behring Breivik în anul 2011 asupra unei tabere de tineret a acestui partid, atac soldat cu 69 de morţi.

Listhaug şi-a cerut scuze joi în faţa parlamentului şi a eliminat postarea, dar criticii se întreabă dacă decizia retragerii postării este sinceră.

Parlamentul a criticat postarea în aceeaşi zi, dar criza nu s-a încheiat, întrucât micul Partid Roşu de stânga a cerut depunerea unei moţiuni de cenzură. Alte partide de opoziţie, inclusiv laburiştii, au susţinut măsura.

Prim-ministrul Erna Solberg (Partidul Conservator) a refuzat luni să comenteze, însă a amintit că guvernul şi-a cerut scuze săptămâna trecută, potrivit agenţiei de presă norvegiene NTB.

Constituţia norvegiană nu cuprinde o prevedere pentru dizolvarea legislativului de 169 de locuri între alegeri, astfel că în eventualitatea trecerii moţiunii partidele ar trebui să găsească o nouă combinaţie pentru a forma un guvern. Alegeri la termen nu sunt programate până în 2021.

Citește și : Macron îi transmite lui Putin ‘urările sale de succes pentru modernizarea’ Rusiei

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul Tot mai multe sate din Republica...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.