Norvegia și Danemarca REZERVĂ vaccinul AstraZeneca/Oxford persoanelor sub 65 de ani

Publicat:

Autorităţile sanitare norvegiene şi daneze au anunţat joi că vaccinul anti-COVID19 dezvoltat de AstraZeneca/Oxford va fi rezervat persoanelor cu vârsta sub 65 de ani, din lipsa unor date suficiente cu privire la efectele sale dincolo de această vârstă, informează AFP, potrivit agerpres.

Cele două regate nordice adoptă astfel linia aleasă de mai multe ţări ale Uniunii Europene, din care Norvegia nu face parte, însă cu care s-a asociat pentru aprovizionarea cu vaccinuri.


Citeşte şi: TRIPLU transplant reuşit la New York. Faţă şi mâini noi pentru un pacient de 22 de ani

În timpul unei conferinţe de presă, directoarea Institutului norvegian de sănătate publică, Camilla Stoltenberg, a explicat această alegere “nu pentru că vaccinul nu funcţionează pentru persoanele în vârstă, ci pentru că documentaţia este atât de limitată”.

Autorităţile sanitare din Germania, Franţa şi Suedia au fixat, de asemenea, la 65 de ani limita de vârstă peste care nu este recomandat vaccinul laboratorului suedezo-britanic.

În Norvegia şi Danemarca, o excepţie va fi făcută în rândul persoanelor de sub 65 de ani pentru cele care suferă de afecţiuni subiacente şi prezintă un risc crescut de a dezvolta o formă severă de COVID-19: acestea vor continua să primească vaccinurile ARN mesager dezvoltate de Pfizer/BioNTech şi Moderna.

Pentru ceilalţi cărora li se va administra vaccinul AstraZeneca, va exista un interval de 9-12 săptămâni între prima şi a doua doză în Norvegia şi de 4-12 săptămâni în Danemarca.

Relativ scutită de pandemie, Norvegia a înregistat una dintre cele mai scăzute rate de incidenţă (numărul mediu de cazuri noi la 100.000 de locuitori pe parcursul a 14 zile) din Europa, potrivit Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC).

Citeşte şi: 140.000 de chilieni au fost vaccinaţi într-o singură zi

Până în prezent, cel puţin 135.000 de persoane au primit prima doză şi peste 30.000 a doua doză de vaccin Pfizer/BioNTech sau Moderna în acest regat cu 5,4 milioane de locuitori, care speră să vaccineze până în vară o mare parte a populaţiei sale adulte.

În Danemarca, ţara UE cu cea mai avansată campanie de vaccinare după Malta, 1,68% din 5,8 milioane de locuitori au fost vaccinaţi complet, iar 3,28% au primit prima doză, autorităţile intenţionând să vaccineze întreaga populaţie adultă până pe 4 iulie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.