Norvegia şi Germania i-au convocat pe ambasadorii Iranului, drept reacţie la execuţiile unor manifestanţi

Publicat:

Ministerul norvegian de Externe l-a convocat pe ambasadorul iranian la Oslo pentru a denunţa execuţiile manifestanţilor care protestează în legătură cu moartea tinerei kurde Mahsa Amini, în septembrie anul trecut, a anunţat luni diplomaţia norvegiană, relatează AFP, potrivit agerpres

Justiţia iraniană a anunţat în aceeaşi zi noi condamnări la moarte legate de mişcarea de protest în cazul a trei bărbaţi acuzaţi că au fost implicaţi în uciderea a trei membri ai forţelor de securitate.


Citește și : Forţele ucrainene rămân pe poziţii în două oraşe-cheie din estul Ucrainei

Spânzurarea anunţată sâmbătă a altor doi bărbaţi, condamnaţi pentru uciderea unui paramilitar în timpul protestelor, a declanşat proteste internaţionale.

“Norvegia condamnă ferm executarea de către Iran a demonstranţilor Mohammad Mehdi Karami şi Seyed Mohammad Hosseini”, a reacţionat ministrul norvegian de Externe, Anniken Huitfeldt.

“Solicităm Iranului să înceteze reprimarea drepturilor omului. Norvegia cere Iranului să răspundă protestelor cu reforme semnificative şi să oprească imediat execuţiile”, a adăugat ea pe Twitter.

Întâlnirea cu ambasadorul Iranului va avea loc marţi, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al ministerului. Alte ţări europene, precum Germania, Danemarca, Belgia şi Ţările de Jos, au anunţat, de asemenea, decizii similare, în timp ce noi sancţiuni vor fi în pregătire la nivel european.

Potrivit unui bilanţ stabilit de AFP din anunţuri oficiale, condamnările anunţate luni cresc la 17 numărul persoanelor condamnate la moarte în legătură cu protestele declanşate în Iran de moartea tinerei Mahsa Amini.

La rândul său, ministrul german de externe Annalena Baerbock a anunţat luni că l-a convocat “din nou” pe ambasadorul iranian la Berlin pentru a protesta împotriva recentei executări a doi bărbaţi în legătură cu manifestaţiile declanşate de moartea tinerei Mahsa Amini.

Şefa diplomaţiei intenţionează “să indice clar că reprimarea brutală, oprimarea şi teroarea împotriva populaţiei, precum şi cele două execuţii recente nu vor rămâne fără consecinţe”, a avertizat ea în cadrul unei conferinţe de presă la Berlin.

“Chiar dacă noul an a început, din păcate, la fel de prost în Iran sau Ucraina ca şi anul anterior, pentru noi rămâne esenţial ca în acest an Uniunea Europeană să continue să lucreze îndeaproape şi hotărât şi mai ales în deplină încredere şi în deplină solidaritate” , a adăugat ministrul Baerbock în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul sau cipriot.

Important este “să nu închidem ochii” şi “să nu ne resemnăm”, ci “să spunem mereu în mod clar că suntem alături de oamenii care nu doresc altceva decât să trăiască în libertate şi securitate ca noi”, a adăugat ea.

Pe Twitter, cancelarul Olaf Scholz a denunţat şi “folosirea pedepsei cu moartea ca mijloc de supunere” în Iran, considerând acest mod de a acţiona “oribil”.

Citește și : Facebook ELIMINĂ postările care sprijină asaltul din Brazilia

“Solicităm Iranului să nu mai efectueze execuţii şi să elibereze toţi prizonierii încarceraţi pe nedrept”, a adăugat el.

Până acum, în Iran au fost spânzuraţi cel puţin patru manifestanţi, iar luna trecută organizaţia neguvernamentală pentru drepturile omului Amnesty International a afirmat că autorităţile cer pedeapsa capitală pentru cel puţin încă 26 de inculpaţi. Amnesty susţine că este vorba de “procese înscenate cu scopul de a-i intimida pe protestatari”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat în ședința din...

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.