Norvegia trimite ’50-60 de soldaţi’ suplimentari în Lituania

Publicat:

Norvegia a anunţat marţi că va trimite “50-60 de soldaţi” suplimentari în Lituania, în cadrul măsurilor de reasigurare ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) pe fondul tensiunilor regionale legate de Ucraina, informează AFP, potrivit agerpres.

“Trebuie mai ales să dăm dovadă de solidaritate cu aliaţii noştri pe flancul estic, lângă Rusia”, a declarat ministrul norvegian al apărării, Odd Roger Enoksen, în timpul unei conferinţe de presă.


Citeşte şi: Premierul din Alberta PUNE CAPĂT certificatului de vaccinare – Black News

Desfăşurat imediat pe o perioadă de trei luni ce poate fi reînnoită, acest contingent suplimentar se va adăuga celor 140 de soldaţi norvegieni deja prezenţi în Lituania, sub comandament german, în cadrul unei misiuni a NATO denumită ‘Prezenţă avansată consolidată’.

După anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia, în 2014, NATO a decis să desfăşoare trei batalioane multinaţionale în Polonia şi în ţările baltice, o misiune declarată a fi de reasigurare.

În condiţiile în care Occidentul este îngrijorat de o posibilă invazie militară rusă în Ucraina, ţară lângă care Moscova a masat peste 100.000 de soldaţi, Germania şi-a întărit la rândul său contingentul în Lituania.

“Un atac al Rusiei împotriva Ucrainei poate fi iminent”, a subliniat şefa diplomaţiei norvegiene, Anniken Huitfeldt, în timpul aceleiaşi conferinţe de presă.

Citeşte şi: Justin Trudeau declanşează ‘Emergencies Act’ în Canada – Black News

Rusia, care dezminte că ar avea vreo intenţie de a invada ţara vecină, a dat asigurări marţi că unele dintre forţele sale desfăşurate de mai multe săptămâni la frontiera ucraineană au început să revină în garnizoanele lor.

La rândul său, Norvegia urmează să găzduiască în a doua jumătate a lunii martie exerciţiile militare Cold Response 2022, cele mai mari manevre ale NATO în Arctica după sfârşitul Războiului Rece, manevre la care este prevăzut să participe circa 35.000 de soldaţi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul Tot mai multe sate din Republica...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.