X

Norvegian condamnat în Rusia la 14 ani de închisoare pentru spionaj

Un tribunal din Rusia a condamnat la 14 ani de închisoare un bărbat norvegian pe care l-a găsit vinovat de faptul că spiona submarine nucleare, decizie care ar putea tensiona relaţiile dintre Moscova şi Oslo, scrie The Guardian, scrie News.ro .

Frode Berg, în vârstă de 63, un fost ofiţer vamal de la graniţa dintre Rusia şi Norvegia, a fost reţinut la Moscova în decembrie 2017 şi a fost judecat în această lună. El a pledat nevinovat.

Citește și : China foloseşte inteligenţa artificială pentru a supraveghea acţiunile uigurilor

Avocatul său, Ilya Novikov, a declarat că Berg nu va contesta decizia instanţei şi că intenţionează să îi ceară preşedintelui Vladimir Putin să îl graţieze.

Berg, cel care a urmărit procesul în cătuşe, a recunoscut că a fost folosit drept curier de serviciile secrete militare norvegiene, însă a afirmat că nu are informaţii despre operaţiunea la care participa.

Săptămâna trecută, Putin a părut să nu excludă posibilitatea graţierii lui Berg sau ca el să participe la un posibil schimb de prizonieri.

Citește și : Tripoli susţine că ‘nu există niciun acord pentru a menţine migranţii în Libia’

După ce a fost întrebat despre posibilitatea unei graţieri în timpul unor discuţii cu premierul norvegian Erna Solberg, Putin a afirmat: „Trebuie să aşteptăm procedurile tribunalului … Vom vedea ce putem face în funcţie de decizia tribunalului”.

Pedeapsa maximă pentru spionaj este de 20 de ani de închisoare.

Tags: Frode Bergîn RusiainchisoareNorvegianorvegianOslospionaj
Categorii: Diaspora