Norvegianul arestat în Rusia recunoaşte că este spion E-tjeneste

Publicat:

Un norvegian, arestat în Rusia în urma unor suspiciuni de spionaj, a admis că a ajutat serviciile de informaţii din ţara sa făcând-o pe curierul de mai multe ori, a anunţat avocatul său norvegian duminică, a informat AFP, potrivit agerpres.

Încarcerat în aşteptarea procesului, Alfred Berg (62 de ani) a fost arestat de Serviciul Federal de Securitate rus (FSB) aflându-se în posesia a 3.000 de euro la 5 decembrie la Moscova în momentul în care – potrivit presei ruse – primise documente secrete privind flota militară rusă.


Citeşte şi: Un candidat la alegerile prezidenţiale din Mexic cere ‘să li se taie mâinile’ hoţilor

‘A fost doar curier’, a declarat pentru AFP Brynjulf Risnes, confirmând informaţiile apărute anterior în publicaţia Dagbladet.

Potrivit acestuia, Berg ‘în decurs de câţiva ani’ a jucat rolul de intermediar în beneficiul Serviciului norvegian de informaţii externe (E-tjeneste), fără a fi angajat oficial.

‘Întrebarea este: ce ştia el? El însuşi spune că nu ştia despre ce este vorba. Ştia că face un serviciu unor persoane legate de E-tjeneste, dar nu ştia ce viza operaţiunea sau despre ce este vorba’, a adăugat avocatul.

Berg este prezentat în media norvegiene ca un pensionar care lucrase în trecut pentru o agenţie guvernamentală norvegiană care se ocupa de supravegherea respectării acordului de frontieră dintre Norvegia şi Rusia.

Potrivit media ruse, FSB a arestat de asemenea un rus, acuzat că furniza documente sensibile şi reţinut pentru înaltă trădare.

Citeşte şi: ‘CAVIARgate’, scandalul de corupţie care dă peste cap APCE

E-tjeneste nu a răspuns la solicitarea AFP de a face unele comentarii în legătură cu acest caz.

Ministerul de Externe norvegian a spus că acordă asistenţă consulară cetăţeanului Berg. ‘Este important să ţineţi cont că nu există nicio inculpare deocamdată şi că acest caz este încă în curs de investigare în Rusia’, a comentat purtătorul de cuvânt norvegian Frode Andersen.

Acest caz de spionaj intervine în condiţiile în care Norvegia reproşează cu regularitate Rusiei tentative de piratare informatică şi de spionaj. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un trib care nu a avut contacte cu exteriorul a ieșit din pădurea din Amazon în căutarea hranei

Un trib care nu a avut contacte cu exteriorul a ieșit din pădurea din Amazon în căutarea hranei Un trib care nu a avut contacte...

O turistă care a mimat un act sexual cu statuia lui Bacchus a stârnit scandal la Florența

O turistă care a mimat un act sexual cu statuia lui Bacchus a stârnit scandal la Florența O turistă fotografiată în timp ce mima un...

Prima cartografiere 3D a inimii până la scară celulară (ESRF)

Prima cartografiere 3D a inimii până la scară celulară (ESRF) Cercetători au realizat prima imagine 3D a două inimi umane, una sănătoasă şi cealaltă bolnavă,...

Lavrov: Rusia este dispusă să coopereze cu ‘orice’ preşedinte al Statelor Unite

Lavrov: Rusia este dispusă să coopereze cu 'orice' preşedinte al Statelor Unite Rusia este dispusă să coopereze cu ”orice” preşedinte al Statelor Unite ”pregătit să...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.